Slovenija
35 ogledov

Imunski sistem se lahko obnovi

aids Žurnal24 main
Za HIV ali aids še vedno ni ne cepiva ne zdravila. Strokovnjaki opozarjajo, da so bolniki še vedno diskriminirani. Pomembna so redna testiranja.

Strokovnjaki s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana pred svetovnim dnevom boja proti aidsu, ki ga obeležujemo prvega decembra, opozarjajo, da je aids še vedno ena od najbolj smrtonosnih epidemij sodobnega časa.

"Kljub temu ob 30-letnici pojava bolezni in ob 25. obletnici prvih primerov pri nas lahko ugotovimo, da smo pri zdravljenju zelo uspešni," pravijo strokovnjaki s klinike.

Zdravnik Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKCL opozarja, "da je HIV ali aids še vedno neozdravljiva bolezen. Mine lahko kar nekaj tednov od časa, ko se je posameznik izpostavil okužbi, pa do pojava prvih simptomov in znakov okužbe s HIV. Bolniki imajo velikokrat vročino, lahko se potijo, bolijo jih mišice, težave imajo pri požiranju, imajo povečane bezgavke. Takšni bolniki pogosto navajajo, da se slabo počutijo, imajo drisko, lahko pa se pojavijo rdečkasti izpuščaji, opazijo lahko tudi majhne ranice na koži, v ustih ali zadnjiku. V dveh do štirih tednih večina težav mine. Okuženi je lahko celo nadaljnjih nekaj let popolnoma brez težav. Vendar pa pri nezdravljenih bolnikih imunski sistem postopoma propada, zato vse pogosteje prihaja do okužb in drugih obolenj, ki jih zdravi ljudje lažje prebolijo ali pa se pri njih sploh ne razvijejo."

Zaščita tudi varni spolni odnosi

Do okužbe lahko pride zaradi nezaščitenih spolnih odnosov z okuženo osebo, zgodi se, da nekdo prejme okuženo kri ali krvne pripravke. Okužimo se lahko s krvjo zaradi onesnaženih igel ali drugih instrumentov, s katerimi kožo prebadamo. Okuži se lahko otrok pred ali med porodom, ali če okužena mati doji, tudi z okuženim materinim mlekom, opozarjajo na kliniki.

Pred aidsom se lahko zavarujemo z varnimi spolnimi odnosi, pri nestalnih partnerjih z uporabo kondoma. Ljudje, ki si injicirajo prepovedane droge, naj pazijo, da vedno uporabijo čisti pribor. "Previdnost je potrebna tudi, če bi si radi prebodli uhlje ali druge dele telesa, pri tetoviranju ali akupunkturi, saj morajo biti instrumenti sterilizirani," je še dodal Tomažič.

Imunski sistem se lahko obnovi

Na kliniki menijo, da se lahko z zgodnjim odkrivanjem okužbe in ustreznim zdravljenjem imunski sistem obnovi in tako lahko dolgoročno ohranjamo njegovo zadovoljivo delovanje, kar seveda omogoča okuženim bolj kakovostno in tudi daljše življenje. Žal pa farmacevtska industrija še vedno ni odkrila zdravil.

Cepiv še vedno ni

Še vedno pa ne obstaja niti cepivo, s katerim bi lahko preprečili nove okužbe ali upočasnili razvoj bolezni. Poudarjajo še, da ko se enkrat okužimo, okužbe ni več mogoče pozdraviti. Potrebna so zdravila, ki jih moramo jemati vse življenje. 

V Sloveniji se je v zadnjih letih bistveno povečalo število novoodkritih okužb s HIV in bolnikov z aidsom. "Letno pri nas odkrijemo med 40 in 50 ljudi, letos bo najverjetneje število okuženih naraslo na blizu 60. Spremljamo 380 oseb s HIV ali aidsom in jih tudi zdravimo. Se pa v zadnjih letih število na novo okuženih zaskrbljivo povečuje. Najbolj ranljiva in rizična skupina so moški, ki imajo spolne odnose z moškimi. Okužba se širi predvsem zato, ker je popustil strah pred umiranjem."

Prav zato strokovnjaki s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja priporočajo redna testiranja. Sploh v primeru, če ima oseba pogosto tvegane spolne odnose, menjava številne partnerje in ima spolne odnose pod vplivom alkohola ali drog.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.