Slovenija
18 ogledov

In kaj boste z denarjem od davkov?

Maja Kalan, novinarka Žurnala24. Anže Petkovšek
Vlada je povedala le, da bo z davki pobrala več denarja. A to ne pomeni konca krize.

Ker je iz osnutka programa stabilnosti, ki je v javnost pricurljal med ponedeljkovim vrhom koalicije na Brdu, mogoče razbrati le konkretne ukrepe na prihodkovni strani, se že tretji dan vse vrti okoli davkov. Kritiki so prepričani, da bo učinek njihove uvedbe kratkoročno prinesel nekaj denarja, sicer pa povzročil dodaten udarec gospodarstvu, tudi skozi zmanjšano potrošnjo. Moteče je tudi, da je vlada vse stavila izključno na nove davke, kot da rezerv v obstoječem “zajetju”, ki na številnih koncih pušča, ni. Prav včeraj je na primer hrvaška davčna uprava sporočila, da so fizične osebe, večinoma gostinci, po uvedbi davčnih blagajn v marcu prijavile za 38 odstotkov več prometa (in od njega plačale davke) kot marca lani.

Kam? A če ekonomijo prepustimo ekonomistom, bi veljalo zgodbo zastaviti nekoliko drugače. Državljani, pa naj bodo to delavci v javni upravi z znižanimi plačami, potrošniki z višjim DDV, podjetniki z davčnimi blagajnami ali lastniki nepremičnin z nepremičninskim davkom, bi na ukrepe lažje pristali, če bi za njimi stal tudi jasen cilj: kaj bo država z dodatno pobranim denarjem storila za izhod iz krize. Odgovora še nimamo. Namesto da bi državljane nagovorili s prepričljivo strategijo, raje grozijo s trojko, popolnim razkrojem socialne države ter koncem penzij in zdravstva. Je strah res tisto, kar bo preprečilo upor? Po dveh desetletjih dokazov, da je bilo denarja za “naše” vedno dovolj, bi veljalo graditi na zaupanju, da ne bo več tako. A politika je bila in ostaja – boj za oblast.

Komentarjev 2
  • colibri 07:08 08.maj 2013.

    POBRANI DENAR BO ŠEL ZA VIŠJE PLACE DRŽAVNIH FUNKCIONARJEV (BAGRE)

  • Boschtjan Zupanchich 22:16 07.maj 2013.

    zelenci , nimajo pojma, koliko bodo izgubili z zadušenjem trošenja, upadi prodaje, ipd . Slepci kratkovidni , ... saj sploh nevedo kaj počnejo !!! Namesto da bi se D E L A Prijeli !!! Druge Rešitve iz Krize žal NI ...prikaži več , kot prilezti iz pisarn in se prijeti kakega D e l a ! Žal vsa ta "reševanja" NEBODO prinesla Nobenih Rezultatov , pa naj se še toliko trudijo . Lp + #