Slovenija
4 ogledov

In kakšen vikend je pred nami?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Letošnji november je med novembri postregel z rekordno razliko med jutranjo in dnevno temperaturo.

Slovenski meteorologi so v letošnjem novembru zabeležili rekord; v Iskrbi pri Kočevju so v torek zjutraj namerili -7,3 stopinje Celzija, čez dan pa 21.  Novembrski rekord je bil star dobrih 30 let; največjo dnevno temperaturno razliko novembra doslej so vremenoslovci izmerili 3. novembra 1982 v Babnem polju. Znašala je 27,5 stopinje Celzija.

November v tem pogledu sicer ni najbolj izstopajoč mesec, večje temperaturne razlike so pozimi, kadar je sneg. Posebej sta po tem znana februar in marec. Kadar je sneg, je temperaturna razlika lahko še večja, po Vertačnikovih besedah so tako zabeležili tudi že več kot 30 stopinj razlike.

Rekordna razlika, kar 33,2 stopinje, je bila tako izmerjena 10. februarja 2005 na Babnem polju. Takrat je bila najnižja temperatura -29 stopinj Celzija, najvišja pa 4,2 stopinje Celzija.

Pred nami lep konec tedna

Jutri bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 5, ob morju okoli 7, najvišje dnevne od 14 do 18, na Primorskem do okoli 20 stopinj Celzija. V soboto in nedeljo bo pretežno jasno z jutranjo meglo po nekaterih nižinah. Razmeroma toplo bo.

Od ponedeljka do sobote se bo nadaljevalo suho in za ta čas razmeroma toplo vreme. Največ sončnega vremena bo v višjih legah, po nižinah pa bo zjutraj in del dopoldneva megla ali nizka oblačnost, ki utegne proti koncu tedna ponekod vztrajati večino dneva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.