Slovenija
24 ogledov

Inciativa proti blokom

Civilna iniciativa nasprotuje gradnji petstanovanjskih hiš. Žurnal24 main
Krajani Rodin so se uprli gradbenemu načrtu, ki bi grobo posegel v staro središče vasi, kjer je bil rojen tudi pisatelj Janez Jalen (Bobri).

V Rodinah so krajani pred dvema tednoma ustanovili civilno iniciativo (CI) zaradi projekta gradnje sedmih stanovanjskih objektov s petimi stanovanji in podkleteno garažo. Krajani nasprotujejo gradnji, ker je umeščena v samo staro jedro vasi.

 
 

Projekt bomo izvedli skladno z veljavnimi prostorskimi predpisi, kar pomeni, da objekti ne bodo presegali velikosti že obstoječih objektov v okolici.

Sabina Piber

 
CI so po besedah njenega predstavnika Bogdana Sinobada ustanovili zato, "ker od občine Žirovnica, po več sestankih vaškega odbora, nismo dobili nobenih pisnih zagotovil o ponovni preučitvi projekta". Kot je CI zapisala v protestnem pismu županu Žirovnice Leopoldu Pogačarju, je v definiciji občinskega odloka o prostorsko ureditvenih pogojih zapisano, da je "urbanist pojasnil, da enodružinsko stanovanje pomeni največ pet stanovanjskih enot v eni družini", civilna iniciativa pa temu ugovarja, da v celih Rodinah ni niti ene enodružinske hiše, ki bi imela več kot tri stanovanja.

Preobremenjena infrastruktura
"Enodružinska hiša s petimi stanovanji se nam zdi nesmiselna. Problem predstavlja tudi infrastruktura, cesta do gradnje je zelo ozka in vodi mimo dveh spomeniško zaščitenih objektov. Rodine imajo sedaj okoli 300 prebivalcev, 35 novih stanovanj pa pomeni skoraj 100 novih prebivalcev, kar bi preobremenilo vso infrastrukturo. Če bi investitor pokazal interes po zmanjšanju investicije, bi bil revolt verjetno manjši," zaključi Sinobad.

Pri investitorju Obrtno-gradbenem podjetju Grad Bled so nam povedali, da končne ocene vrednosti investicije še nimajo, ker je še v fazi idejnih projektov. Pri izvedbi projekta lokalna skupnost ne bo izključena, pravi Sabina Piber iz podjetja. "Seveda se pred lokalno skupnostjo ne bomo zaprli, pogovarjamo se, kot smo to počeli do sedaj. O opustitvi projekta pa ne razmišljamo."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.