Slovenija
8867 ogledov

Infektolog Strle o cepivih, usmerjenih proti omikronu

Črni scenarij: Franc Strle napoveduje še več smrtnih primerov zaradi nove gripe. Žurnal24 main
Cepiva za različico omikron po besedah infektologa ne bo vsaj do konca pomladi.

Priznani infektolog Franc Strle je danes na novinarski konferenci pojasnil pričakovanja v zvezi s širjenjem nove različice omikron.

Kljub dejstvu, da je o novi različici zaenkrat še nekaj nejasnosti, dognanja kažejo, da gre za zelo kužno različico: ''Inkubacija je krajša kot pri drugih različicah koronavirusa, kar pomeni, da lahko pričakujemo - in to deloma že čutimo - veliko število okuženih v razmeroma kratkem času, z vsemi posledicami,'' je pojasnil Strle.

Dodal je, da bolezen večinoma poteka v blažji obliki oziroma je delež tistih, ki imajo težko obliko bolezni, torej ljudi, ki potrebujejo hospitalizacijo in intenzivno terapijo, relativno manjši. ''To pomeni, da bo delež bolnikov, ki bodo potrebovali hospitalizacijo, manjši, ampak ker bo celotno število okuženih veliko, bo to število še vedno veliko,'' je posvaril pred posledicami naraščanja okužb.

Po njegovih besedah cepljenje se bo nova različica kljub cepivom še vedno širila, a se bo po sedanjih podatkih ''prepričljivo zmanjšal delež tistih, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo''. V primerjavi s prejšnjimi različicami se bo v tem valu okužb velik del epidemiološke situacije dogajal tudi v domačem okolju, je še opozoril.

Nova cepiva?

Ob tem je Strle pozval k doslednemu izvajanju ukrepov, kot so socialna oddaljenost, izogibanje zaprtih prostorov in gneče, ustrezno prezračevanje, upoštevanje osebnih ukrepov, kot so higiena rok in kašlja, nošenje mask in cepljenje. Kot je dejal, podatki govorijo, da cepiva razmeroma dobro ščitijo pred težjim potekom bolezni.

Na vprašanje, ali bi bilo bolj smiselno uporabiti nove vrste cepiva, je odvrnil, da ''bi bilo idealno, da bi cepili s cepivom, ki bi bilo usmerjeno proti omikronu. Realnost je takšna, da je za pripravo cepiva ob optimalnih pogojih potrebnih okrog 100 dni, poleg tega je potrebno cepivo razdeliti, kar pomeni, da se to ne bi zgodilo do konca pomladi oziroma začetkom poletja.''

Infektolog je pojasnil, da cepljenje pri prebolevanju okužbe dihal in drugih virusnih sezonskih okužb ne predstavlja nevarnosti za posledice. Splošna priporočila so, da se v času aktualnih bolezni cepljenja ne opravijo, a ni podatkov, ki bi govorili, da bi lahko cepljenje škodilo, je dodal.

Bolezenska slika pri omikronu je nekoliko drugačna

Bolezenska slika pri novi različici je nekoliko drugačna kot pri prejšnjih različicah, kot kažejo dosedanji podatki. ''Videti je, da so v ospedju težave z vnetjem zgornjih dihal – bolečine v žrelu, nahod, suh kašelj, včasih vročina. Relativno manj je prizadetosti spodnjih dihal, torej pljučnic,'' je dejal Strle. Pri bolezni, ki povzroča omikron, tudi ni motenj vonja in okusa. Ob tem je dodal, da so posledice t.i. long-covida in kronična vnetna prizadetost organov zaenkrat pri tej različici še neznanka.

Splošno velja, da gre večji delež bolezni poteka razmeroma blago, kar pomeni veliko število bolnikov, ki bodo ostajali doma. Pri tem je Strle spomnil na pomen primerne hidracije in ostalih ukrepov in zdravniški pomoči, ko je ta potrebna.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 20
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 08:36 11.januar 2022.

    če ti ni čisto nič,to pomeni da si zelo bolan ,to bo to

  • Avatar Ransnionna
    Ransnionna 00:12 11.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • jakec1575 23:02 10.januar 2022.

    antinasprotniki. imejt evsaj nekaj spostovanja do cloveka , ki 40 let nekaj dela. vi pa pol leta berete pol kvazi studije in menja posameznikov.