Slovenija
2539 ogledov

Inflacija v Sloveniji nad evrskim povprečjem

Na letni ravni se slovenska inflacija počasi znižuje. Žurnal24 main
Nad povprečjem tudi Nemčija, Italija, Avstrija in Hrvaška.

Letna stopnja inflacije v območju evra se je dodatno umirila. Julija je dosegla 5,3 odstotka, potem ko je bila junija pri 5,5 odstotka, je v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat. Še najprej jo najbolj zvišujejo cene živil, alkohola in tobačnih izdelkov. V Sloveniji je bila nekaj nad povprečjem. Kaj se je pri nas najbolj podpražilo, lahko preberete tukaj. 

Na mesečni ravni so se cene življenjskih potrebščin julija po prvi oceni Eurostata znižale za 0,1 odstotka.

Cene v skupini hrana, alkoholne pijače in tobačni izdelki so bile julija medletno višje za 10,8 odstotka, kar je 0,8 odstotne točke manj kot junija. Sledile so cene storitev (+5,6 odstotka) ter industrijskih izdelkov brez energentov (5,0 odstotka), medtem ko so se energenti od lanskega julija pocenili za 6,1 odstotka.

Med evrskimi državami so najvišjo inflacijo junija beležili na Slovaškem (+10,2 odstotka) in Hrvaškem (+8,1 odstotka). Po drugi strani je bila rast cen življenjskih stroškov najnižja v Belgiji (+1,6 odstotka) in v Luksemburgu (+2,0 odstotka).

V Sloveniji je bila letna stopnja inflacije s 5,7 odstotka po metodologiji Eurostata nad povprečjem držav z evrom. Je pa bila za 0,9 odstotne točke nižja kot junija.

Nad povprečjem je bila inflacija julija med drugim tudi v Nemčiji (+6,5 odstotka) ter sosednjih Italiji (+6,4 odstotka) in Avstriji (+7,0 odstotka).

Umirjanje inflacije v tem letu glede na visoke številke v letu 2022 - rekordno vrednost je letna inflacija z 10,6 odstotka dosegla oktobra lani - je bilo pričakovano in pomeni dobro novico za snovalce denarne politike pri Evropski centralni banki (ECB). Vseeno pa še vedno ostaja visoko nad ciljem ECB, ki je pri dveh odstotkih.

ECB je minuli v četrtek že devetič zapored zvišala obrestne mere. Ključna obrestna mera, po kateri si poslovne banke lahko pri centralni banki izposojajo denar, se je zvišala na 4,25 odstotka. Predsednica ECB Christine Lagarde je pustila možnost za nadaljnja zvišanja odprto. Septembra lahko pride do zvišanja ali pa tudi do premora, je dejala v četrtek v Frankfurtu. Znižanje vsekakor ni predvideno.

Svet ECB ob tem skrbi vztrajanje visoke osnovne inflacije, torej tiste brez nihajočih cen hrane in energije. Ta inflacija je julija s 5,5 odstotka ostala stabilna. Osnovna inflacija namreč kaže na širše inflacijske pritiske v gospodarstvu.

Komentarjev 12
  • Kmodri 18:20 31.julij 2023.

    Zaradi slovenskih trgovskih špekulantov! Pardon nategunov!

  • matermila 14:04 31.julij 2023.

    Imamo PV, ki nima časa za resne probleme, ker je treba, po ukazu njegove frače, skrbeti za nutrije, pa še peto si je siromak porezal, tako da mora še okoli dohtarjev letati. Malo heca, je pa vse res. Najdražja elektrika, ...prikaži več o plinu se bomo pogovarjali septembra, kurilno olje se draži vsakih 14 dni (jutri cena v Slo 1,13€, na hrvaškem 0,87€). Hvala bogu, samo da ni Janša, a ne plesalci?

  • Avatar Leon
    Leon 14:03 31.julij 2023.

    Ameriško vojno proti Rusiji plačuje cela Evropa . Brexit je bil priprava na vojno v Rusiji .