Slovenija
88 ogledov

Informacijska pooblaščenka nad policijska pooblastila

Policija Sašo Despot
Informacijska pooblaščenka nezadovoljna s predlogom novih policijskih pooblastili, saj posegajo v temeljne človekove pravice.

Predloge sprememb in dopolnitev zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki jih je policija predstavila spomladi, so do sedaj vzbudili že precej pozornosti. Ker koncem tega meseca romajo v parlamentarno proceduro, se je oglasila še informacijska pooblaščenka (IP).

Predlogov pooblaščenke niso v celoti upoštevali

Na ministrstvu za notranje zadeve so v času priprave zakona posredovali veliko pripomb, ki pa ji le to ni v celoti upoštevalo: "IP še vedno velike zadržke glede vseh tistih predlogov, ki imajo lahko močno negativne vplive na pravico do zasebnosti in varstva osebnih podatkov velikega številka ljudi," sporoča informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik. 

taser električni paralizator | Avtor: EPA EPA
Predlog uvaja številne spremembe, nova policijska pooblastilakot je na primer uporaba električnega paralizatroja. Gre za novo prisilno sredstvo policije, ki je že dvignilo veliko prahu. 

Uvajajo se tudi širši, dodatni ukrepi pri varnostnih pregledih oseb ter pri iskanju oseb prikrite in namenske kontrole.

Avtomatska prepoznava tablic vozil v prometu

Med ukrepe, ki posegajo na področje temeljnih človekovih pravic do zasebnosti in varstva osebnih podatkov in na katere pooblaščenka še posebej opozarja, spada tudi avtomatsko preverjanje registrskih tablic pri nadzoru cestnega prometa.

Policija s tem sistemom brez ustavljanja vozila ugotavlja, če je v registru ukradenih vozil, če ima nameščene ukradene registrske tablice, če je vozilu potekla registracija ali zavarovanje, če je lastnik med iskanimi osebami ali brez veljavnega vozniškega dovoljenja.

Če na policiji navajajo, da takšno preverjanje uporabljajo številne članice EU,  IP ob tem opozarja na nevarnost oziroma številna tveganja pri obdelavi naših osebnih podatkov.

Znak Stop policija | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

"Predlagatelj vztraja pri stališču, da bodo z ANPR sredstvi izvajali zgolj "pred selekcijo" vozil, za katera bodo potem izvedeni ukrepi, ter da bodo ANPR sredstva uporabljali zgolj tisti policisti, ki »večinoma opravljajo naloge na področju nadzora cestnega prometa in preprečevanja čezmejne kriminalitet, IP glede na navedeno še vedno meni, da v analizi tveganj in s tem oceni učinkov niso v zadostni meri obravnavana vsa tveganja, saj obstajajo številna nenaslovljena tveganja. Dokler to ne bo izvedeno in dokler ne bodo posledično na podlagi ugotovitev takšne analize vključene dodatne varovalke, se zato IP ne more strinjati s podanim predlogom glede uvedbe avtomatiziranega preverjanja registrskih tablic," opozarja IP.

Reševalni droni | Avtor: Argodesign Argodesign

Ukrepi, ki posegajo na področje temeljnih človekovih pravic do zasebnosti in varstva osebnih podatkov in na katere še opozarja IP, so tudi preširoko predpisane možnosti uporabe brezpilotnih letal (raba video kamer in drugih tehničnih sredstev), širitev možnosti rabe biometrije in obvezno pridobivanje podatkov s tiralično-tehnično kontrolo vseh letalskih potnikov.

Posegajo v pravice nedolžnih ljudi 

policija | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Prelesnikova dodaja, da je pri tem zaskrbljujoče predvsem to, da policija glede večine teh vprašanj ni opravila nujne prehodne in temeljite ocene učinkov v zvezi z varstvom osebnih podatkov: "Orodij, ki omogočajo množični nadzor z uporabo brezpilotnikov, prepoznavo registrskih tablic, biometrijskimi ukrepi in obdelavo podatkov vseh letalskih potnikov, ni moč sprejeti brez temeljite analize tveganj, ki jih takšna nova orodja prinašajo, predvsem zato, ker v veliki večini posegajo v pravice nedolžnih ljudi. Toliko bolj to velja takrat, kadar lahko pri organih z močnimi pooblastili prihaja do zlorab že obstoječih pooblastil."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • 1slovenka 09:02 20.julij 2016.

    @wester62....a bejž no?!..zato je pa toliko tavelkih kriminalcev zaprtih

  • wester62 08:54 20.julij 2016.

    če deluješ po zakonu(voziš po predpisih,imaš poštene namene,ne kradeš,ne delaš zločine in zlo,itd...) se nimaš kaj bati in potem so ti nakupi samo strošek .

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 08:39 20.julij 2016.

    Nimaš pojma. Madžarska ima virtualne vinjete vezane na registrsko tablico. In za to ne rabiš nobenih podtakov o osebi. Zavajaš na kvadrat.