Slovenija
1939 ogledov

Informacijska pooblaščenka ostra: Zakon daje policistom preveč pooblastil

Mojca Prelesnik Žurnal24 main
Informacijska pooblaščenka je zaskrbljena glede predlaganega širjenja policijskih pooblastil

Vlada je pripravila predlog novele zakona o nalogah in pooblastilih policije, ki med drugim predvideva uporabo sistemov za avtomatsko prepoznavo registrskih tablic. Le ti po mnenju predlagatelja zagotavljajo, da bi policisti v prometu "prepoznali" večje število voznikov in vozil, ki zaradi varnosti preostalih udeležencev ne bi smeli biti udeleženi v prometu, kar bi pozitivno vplivalo na prometno varnost ter prispevalo k učinkovitejšemu odkrivanju kaznivih dejanj ter hkrati zmanjšalo naključno ustavljanje voznikov v cestnem prometu. 

Informacijska pooblaščenka (IP) ocenjuje, da vsebuje zaskrbljujoče predloge obširnega širjenja policijskih pooblastil, pri čemer navaja najbolj iztopajoče: 

- izvajanje stalnega video in avdio nadzora nekaterih javnih površin;
- dodatne širitve obdelave biometričnih podatkov pri ugotavljanju identitete in identifikacije;
- neposreden elektronski dostop policije do širokega in neopredeljenega nabora evidenc;
- pomanjkljiva ureditev avtomatiziranega preverjanja registrskih tablic v javnem prometu;
- nejasen stalen poimenski nadzor obdelav osebnih podatkov določenih varovanih oseb v zbirkah javnega sektorja in s tem posredno možnost stalnega nadzora policije nad državnimi organi - upravljavci teh zbirk;
- ukinitev obveznosti policista, da posameznike ob zbiranju obvestil poučijo o prostovoljnosti (in ne dolžnosti) in možnosti anonimnosti pri podaji obvestil;
- nejasnost pogojev uporabe radarskih sistemov za detekcijo navzočnost in premikov skozi steno ter naprav za odkrivanje lažnih baznih postaj;
- širitev uporabe brezpilotnih letalnikov (dronov) za zbiranje osebnih podatkov tudi za preventivne in nadzorne  namene;
- omejitve dostopa do lastnih osebnih podatkov.

"Večina predlogov sploh ne vsebuje ocen učinkov na varstvo osebnih podatkov kot jih zahteva 49. člen ZVOPOKD, medtem ko sta oceni učinkov za sistem Lifeseeker (sistem primerljiv z IMSI lovilci) in avtomatizirano preverjanje registrskih tablic v javnem prometu pomanjkljivi in ne vsebujeta varovalk za zagotavljanje sorazmernosti in preprečevanje tveganj," ugotavlja Informacijska pooblaščenka. "Predvideva se povsem nesorazmerno izvajanje biometrijskih ukrepov pri policijskem ugotavljanju identitete, saj se zajem biometričnih podatkov dopušča v prav vsakem postopku ugotavljanja identitete. Tako široko pooblastilo je posebej problematično v kombinaciji z uporabo avtomatizirane obdelave in tehničnih sredstev, med katere sodi tudi tehnologija avtomatizirane prepoznave obrazov (face recognition) brez vezave na konkretne okoliščine in
varovalke za varstvo pravic."

Avdio in video snemanje kritične infrastrukture

Dodaja, da bi moral zakon in ne predpis, ki ga izda minister, natančno določati, kdaj lahko policisti izvedejo tak postopek, ki zajema odvzem in preverjanje tako rekoč vseh osebnih podatkov v vseh zbirkah, ki obstajajo.

Policijska vozila | Avtor: Policija Policija


Poudarja, da predlog policiji omogoča tudi (podobno kot pri javnih zbiranjih, kjer so pogoji bistveno bolj zamejeni) stacionarno in stalno (24/7) video in avdio snemanje območja kritične infrastrukture in varnostno tveganih območij, pri čemer ni predvidenih prav nobenih pogojev ali omejitev, razen soglasja občine. "Glede na nedorečenost pojma 'varnostno tvegana območja' lahko sem spadajo tudi npr. glavni trgi in mestne ulice, s čimer bi policija resno posegala v številne ustavne pravice posameznikov," opozarja IP ter pri tem našteva pravico do svobodnega in neoviranega zbiranja in združevanja ter pravice do tajnosti komunikacij.

Neustrezno je po oceni IP tudi splošno pooblastilo policiji, da sama pridobiva osebne podatke iz katerihkoli informatiziranih uradnih evidenc javnega sektorja – torej tudi iz zbirk bolnišnic, šol, NIJZ, Banke Slovenije, sistema eSociala – in to preko brezplačnega neposrednega elektronskega dostopa brez pisne zahteve ter brez aktivnega posredovanja upravljavca zbirke, kot je veljalo doslej. "Policija bi lahko v podatke vpogledovala, jih kopirala ali izpisovala ter jih obdelovala v vseh svojih postopkih," opozarja IP. 

dezurni@styria-media.si


 

Komentarjev 10
  • mirror 12:46 07.september 2021.

    Nika Kovač bi rada referendum za pravico pljuvanja po poslancih in kazanja spolnih organov otrokom. Informacijska pooblaščenka pa jo podpira. Kaj vse imamo v naši državi.

  • Plavi-mil 10:31 07.september 2021.

    IP si jemlje preveč pooblastil, zaradi nje se ne upoštevajo ukrepi in danes imamo čez 800 okuženih, karma je hudič, tudi njo bo dohitela.

  • pravičnik77 14:52 06.september 2021.

    2 dni nazaj sem prebral v Žurnal24, da bo DARS nadziral uporabo elektronskih vinjet z enakim sistemom za prepoznavanje registrskih številk, kot ga policija v Sloveniji ne sme uporabljati... res smo banana republika, da lahko eno podjetje za nadzor vozil ...prikaži več uporablja tak sistem, državni organ pač ne..