Slovenija
1676 ogledov

Inšpektorji Fursa ravnali nesprejemljivo

kamerman Epa
Informacijski pooblaščenec se je odzval na včerajšnje dogodke v Kopru.

Med pečatenjem lokala v Kopru sta včeraj inšpektorja Finančne uprave RS (Furs) snemalcu TV Slovenija prepovedala snemanje in zahtevala, naj zbriše posnetke. Na dejanje se je odzval informacijski pooblaščenec, ki je dejanje ocenil kot nesprejemljivo. Snemanje uradnih oseb med opravljanjem uradnih nalog namreč predstavlja izvrševanje ustavne pravice, kar še posebej velja za medije.

"Vprašanje dopustnosti fotografiranja uradnih oseb med opravljanjem uradnih nalog na način, ki ne moti vodenja samega postopka, po mnenju informacijskega pooblaščenca predstavlja izvrševanje ustavne pravice do svobode izražanja. To še toliko bolj velja, če gre za fotografiranje s strani predstavnika medijev," so zapisali pri informacijskem pooblaščencu.

V tem kontekstu so grožnje inšpektorja Finančne uprave RS (Furs), da bo snemalcu zaplenil kamero in posnetke, nesprejemljive, so še opozorili.

"Izvrševanje te pravice se namreč, posebej ko gre za medije, ki svoje delo opravljajo na način, ki ne ovira uradnega postopka, lahko omeji v zelo ozko določenih primerih. Poleg tega je treba upoštevati, da imajo pooblaščene uradne osebe pri opravljanju svojih delovnih nalog tudi sicer bistveno manjše pričakovanje zasebnosti kot posamezniki v zasebni sferi," so dodali.

TV kamera in kabel Slovenija Inšpektorji Fursa nad snemalca TVS

Snemalec moral zbrisati posnetke

Inšpektorji Fursa so namreč v torek zapečatili lokal pod koprskim stadionom Pub 33, kar je spremljala tudi novinarska ekipa TVS. Ko sta to opazila uslužbenca Fursa, sta snemalcu prepovedala snemanje in zahtevala, naj zbriše posnetke, kar je nato snemalec tudi storil.

V opisu dogodka na svojem Facebook profilu je novinarka TVS Eugenija Carl zapisala, da gre za grob in nedopusten poseg v svobodo medijev in pravico javnosti do obveščenosti. Temu mnenju se pridružujejo tudi vodstvo RTVS, informativni program TVS in Društvo novinarjev Slovenija, ki dogodek vidi kot še en primer nedopustnega pritiska na reportersko delo in svobodo medijev.

Na Fursu so dogodek obžalovali, do njega pa naj bi prišlo zaradi nesporazuma.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar olor
    olor 13:05 19.september 2018.

    In kje so inšpektorji pri prijavi dela na črno???

Sorodne novice