Slovenija
25 ogledov

Iniciativa za demokratični socializem bo stranka

ljubljana 04.09.13. protestni shod proti vladi, protest, vseslovenska ljudska vs Jaka Dimc
Kongres nove stranke bo 8. marca. Obljubljajo sveže obraze v politiki in povezovanje z radikalnimi strankami po Evropi.

"Druge stranke podlegajo interesom kapitala, mi bomo gradili socialistično politiko, ki bo zagovarjala interese delavskega razreda," pojasnjuje član Iniciative za demokratični socializem (IDS) Luka Mesec. Čeprav je postala IDS najprepoznavnejša med lanskimi vstajami, Mesec poudarja, da niso le vstajniška stranka, "saj imamo daljšo zgodovino, vstajniško gibanje pa tudi ni bilo enotno".

Hočejo več demokracije

V dobrem tednu bodo tudi javno naznanili sodelovanje z nekaterimi drugimi neparlamentarnimi strankami. "Naklonjeni smo združevanju progresivnih strank v skupno fronto," pravi Mesec. Tudi v tem smislu bodo sledili svojim vzornikom v nemški stranki Die Linke in grški Sirizi, katere vodja Aleksis Cipras bo v imenu evropske levice kandidiral za predsednika Evropske komisije. Mesec poudarja, da so s strankami evropske levice povezani in da pričakujejo tudi njihove obiske med volilno kampanjo za Evropski parlament. Zavračajo pa sodelovanje s sedanjimi levimi strankami v domačem parlamentu. "Leva sredina počne vse, česar mi ne bomo, privatizira in varčuje," pravi Mesec. IDS si bo prizadevala za demokratično upravljanje podjetij, prekinitev varčevalnih ukrepov, demokratizacijo gospodarstva in uvajanje neposredne demokracije. Stranko razumejo kot del gibanja. "Ne želimo le parlamentarnega boja, ampak vpliv na vse sfere družbenega življenja," zaključuje Mesec.

Komentarjev 3
  • gornik 13:18 11.februar 2014.

    Delat pojdite smrkavci ,je dovolj dela na terenu in gozdovih , da se naučite, kako se služi kruh. FDV imamo že poln kurac.

  • Igor Golob 11:21 11.februar 2014.

    levičarski ekstremisti ,ki so že svoje nasilje pokazali pri vstajah,slovenija bananastan

  • gornik 08:29 11.februar 2014.

    Socializma imamo dovolj in si ga vtaknite v rit.