Slovenija
26 ogledov

Injekcija prvenstvu

Janez Benčina in Igor Lukšič Renata Reneja Škrjanc
Bled. Organizatorjem svetovnega prvenstva v veslanju zmanjkalo pol milijona evrov. Pomagala bo vlada. Slab odziv sponzorjev.

Prvenstvo ni več ogroženo. Zdaj ga bomo lahko izpeljali tako, kot smo načrtovali. Prihodnji teden bomo začeli intenzivno oglaševalsko kampanjo in Bled bo zasijal v veslaški podobi,” je včeraj za Žurnal24 dejal Janez Benčina, predsednik organizacijskega odbora svetovnega prvenstva v veslanju (SPV) na Bledu.

Vlada je včeraj ugodila prošnji organizatorjev prvenstva, da bo zanj zagotovila 350 tisoč evrov, saj so se znašli v zagati, ker jim je zmanjkalo pol milijona evrov.

Le tretjina pričakovanega
"Po pridobljeni kandidaturi je bilo veliko obljub slovenskega gospodarstva za sponzorstva, a se jih je odzvalo zelo malo in z bistveno nižjimi prispevki. Po svoje jih razumemo, kajti za gospodarstvo so težki časi, a za prvenstvo je to hud udarec, saj smo od pričakovanega milijona evrov dobili le okoli 30 odstotkov sponzorskega denarja,” je pojasnil Benčina. Zato so za pol milijona zaprosili vlado.

"Sram bi nas bilo"
Gre za največji letošnji športni dogodek, soglasje zanj je dala tudi vlada. “Če denarja ne bi dobili, dogodka sicer ne bi odpovedali, ker se ga ne da, pač pa bi slovenski javnosti morali sporočiti, da bo prvenstvo bistveno okrnjeno in na taki ravni, da bi nas bilo zagotovo sram. Maksimalno poskušamo zniževati stroške, a sponzorskega denarja skoraj ni, zato druge možnosti ni bilo, kot da smo se obrnili na vlado, čeprav se zavedamo, da ta varčuje na vseh ravneh,” je povedal Benčina.

Častni pokrovitelj prvenstva je predsednik države Danilo Türk, v častnem odboru je med drugimi šolski minister Igor Lukšič, glavni sponzor je Telekom Slovenije, med sponzorji pa ni nobene banke. "Univerzijada v Mariboru je v primerjavi s svetovnim prvenstvom v veslanju tretjerazredni dogodek, a jo je država podprla z znatnimi finančnimi sredstvi, zato menim, da si tudi veslanje zasluži njeno pomoč,” je dodal Benčina.

Občina za infrastrukturo
Podobnega mnenja je blejski župan Janez Fajfar, ki je poudaril, da stroškov za tako pomembno športno prireditev ne more nositi le Bled. "Pričakujem, da bo vlada pomagala, kajti pri tem ne gre za zapravljanje denarja kar tako, pač pa za izjemen športni dogodek,” je dejal.

Občina Bled se je od organizacije prvenstva sicer ogradila, je pa poskrbela za ureditev veslaške infrastrukture, ki je stala dobre štiri milijone evrov, v letošnjem občinskem proračunu pa so za prvenstvo zagotovili 64 tisoč evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.