Slovenija
40 ogledov

Injekcija za konjeniški turizem

Marjan Hribar Boštjan Tacol
Lipica Turizem. Država naj bi zagotovila pomoč še vsaj za prihodnjega pol leta.

Hčerinsko podjetje Kobilarne Lipica Lipica Turizem bo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo zaprosilo za pomoč podjetjem v težavah, je za STA povedal Marjan Hribar, predsednik sveta zavoda. Tako bodo pridobili poroštvo za najem posojila v višini 700 tisoč evrov.

"Če bodo ti postopki uspešni, ni razloga za to, da bi imela Lipica Turizem v naslednjih šestih mesecih težave z obstojem," je pojasnil Hribar. Družba je sicer po lanskih nerevidiranih podatkih ustvarila za okrog 800 tisoč evrov izgube.

Posojilo za odpuščanje

Denar, ki ga bodo v Lipici Turizmu pridobili s posojilom, bo namenjen za racionalizacijo poslovanja in odpravnine tistim delavcem, ki bodo izgubili zaposlitev, je napovedal vršilec dolžnosti direktorja Kobilarne Lipica Boštjan Bizjak. Ta je prevzel zavod pred nekaj meseci. Dodal je, da bi podjetje ob nadaljevanju takega poslovanja kot doslej lahko pristalo v stečaju.

Razrešitev njegovega predhodnika Tomija Rumpfa je sicer zahtevalo računsko sodišče. Bizjak je zagotovil, da imajo dovolj denarja, da bodo lahko prihodnji teden delavcem Lipice Turizma izplačali januarske plače.

Iščejo partnerja

Svet zavoda se je zavzel, da bo turistično in gostinsko dejavnost, za katero skrbi podjetje Lipica Turizem, v prihodnje opravljal zunanji partner. Iskali ga bodo prek javnega razpisa.  Bizjak je po poročanju STA glede tega dejal, da doslej še ni bilo nikakršnih uradnih pogovorov s potencialnimi strateškimi partnerji, čeprav jih je nekaj že pokazalo zanimanje za najem.

Previdni s komentarji

"Pred časom smo se res zanimali za Lipico, sestal sem se tudi z novim direktorjem, za katerega menim, da je sposoben mož, a kaj več v tem trenutku ne morem povedati," je vse, kar je izjavil Aleksander Jančar, predstavnik podjetja Eurotas. Ta ima v Celju Hotel Evropa, je lastnik Hotela Piran, pojavlja pa se tudi v zgodbah z nakupi več portoroških igralnic, a svojih poslov ne želi javno komentirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.