Slovenija
22 ogledov

Inšpekcija na prepihu

"Četudi bi nas bilo desetkrat toliko, stvar ne bi bila nič drugačna," pravi Boru Žurnal24 main
Inšpekcijski nadzor. Podjetja do imunitete z zlatimi značkami?
Vzamejo dovoljenje
Kršitve. Če inšpektor pri delodajalcu v šestih mesecih več kot dvakrat ugotovi kršitve (kot so ogrožanje varnosti, neplačevanje prispevkov ali delo brez pogodbe), lahko predlaga odvzem dovoljenja za opravljanje dejavnosti.

 

Zakon. Predvidoma prihodnje leto naj bi zaživel novi zakon o inšpekciji dela, ki ga na ministrstvu za delo že intenzivno pripravljajo. Zakon bo širil pristojnosti inšpektorjev, inšpektorjem bo najverjetneje dal možnost izdajanja ureditvenih odločb na mestu nadzora, potrjuje Peter Pogačar z ministrstva.

“Čarobne formule ne bo”
Vendar pa glavni inšpektor za delo Borut Brezovar ostaja skeptičen. “Velika večina tistih, ki čakajo ta zakon, pričakuje, da bo prinesel dve ali tri čarobne formule, ki bodo stvari uredile. Jaz tako velik optimist že dolgo nisem več,” pravi. Problem, ki ga imamo trenutno v Sloveniji, po njegovem mnenju ni v inšpekciji, temveč nespoštovanje delovnopravne zakonodaje večinsko izhaja iz gospodarske krize.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Andrej Zorko iz zveze svobodnih sindikatov meni, da bi bilo treba odpraviti vnaprejšnje najave inšpektorjev in zagotoviti večjo anonimnost prijaviteljem kršitev. Kot predlaga, bi se morali inšpektorji menjavati, tako da bi tisti iz Novega mesta denimo opravljali nadzore v Ljubljani, tisti iz Ljubljane pa v Mariboru, “kajti pojavljajo se očitki o povezanosti inšpektorjev z lokalnimi veljaki”. Štefan Grosar iz obrtne zbornice pa bi inšpektorjem dal predvsem večje pristojnosti za preganjanje sive ekonomije.

Dobre prakse inšpekcijskih služb, po katerih bi se Slovenija lahko zgledovala, po Brezovarjevih besedah najdemo v skandinavskih državah. Dobrim podjetjem bi lahko, kot razlaga, podelili nekakšne zlate značke, s čimer bi si za določen čas prislužila imuniteto pri inšpektorjih, s tem pa bi inšpektorjem ostalo tudi več časa za nadziranje slabih delodajalcev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.