Slovenija
14 ogledov

Inšpekcija na vseh centrih

center za socialno delo, %C5%A1i%C5%A1ka Žurnal24 main
Minister Svetlik potrdil napoved inšpekcijskih pregledov centrov za socialno delo. Ali lahko po zlorabah, ki jih je razkril Žurnal24, tem institucijam še zaupamo?

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je danes izpostavil ukrepanje ministrstva v tem primeru. Socialna inšpekcija vseh 62 centrov za socialno delo v Sloveniji ne bo pregledala zato, ker bi pričakovali, da je ta pojav množičen, je poudaril.

Izrabil duševno bolnico
Spomnimo. Nekdanji socialni delavec Ogorevc je izrabil duševno bolnico brez staršev. "Kot skrbnik je oddajal stanovanje duševne bolnice brez staršev in sorodnikov, a z dvosobnima stanovanjema v Ljubljani – eno je imelo tudi garažo. V štirih letih lastnica ni dobila najemnine, ki jo je on prejemal v gotovini. Malo je manjkalo, da bi ostala brez obeh stanovanj," tako je prakso nekdanjega delavca Centra za socialno delo Ljubljana Šiška, osumljenega zlorabe položaja in pridobivanja protipravne premoženjske koristi, opisala odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, ki bolnico zastopa brezplačno.

Že ob našem razkritju zgodbe je glavni republiški inšpektor za delo Borut Brezovar povedal, da bo socialna inšpekcija izvedla nadzor na vseh centrih.

Minister pri tem priznava dolžnost direktorjev centrov, da spremljajo delo svojih podrejenih, a lahko se zgodi, da ti nepravilnosti ne zaznajo. V tem primeru je očitno šlo za to, pravi. Instrumentov, "da bi nekdo lahko sedel za hrbtom svojega delavca in ga nadzoroval", pa po Svetlikovih besedah nimamo in so praktično neizvedljivi.

Če se bo v preiskovalnem postopku izkazalo, da je odgovornost v tem primeru mogoče pripisati tudi komu drugemu, bodo odgovorni ustrezno ukrepali, zagotavlja minister. "Vendar je pomembno, da se tak dogodek ne ponovi."



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.