Slovenija
16 ogledov

Inšpekcija nad krompir

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Kmetijska inšpekcija bo začela preverjati, ali je ves krompir, ki je na prodajnih policah in v skladiščih deklariran kot slovenski, res slovenski.

Minister za kmetijstvo Dejan Židan se je sestal s slovenskimi pridelovalci. Ti so mu predstavili težave na področju pridelave in prodaje krompirja. Ob tem so ministra opozorili na sum, da je krompir iz uvoza obdelan z nedovoljenimi snovmi za podaljšanje obstojnosti, zato bo kmetijska inšpekcija preverila tudi to.

Židan je izpostavil, da je treba okrepiti povezavo med pridelavo in prodajo, da bi prišlo do neke vrste namenske proizvodnje. Ministrstvo je v stikih tudi s Trgovinsko zbornico Slovenije, da bi tudi v tem primeru ravnali podobno kot pred časom v primeru viškov kumar.

To pomeni, da bi trgovski sistemi v Sloveniji slovenskemu potrošniku na policah ponudili možnost izbire – da bi bil potrošniku na voljo tudi slovenski krompir.

V Sloveniji je samooskrba s krompirjem nekaj čez 60-odstotna, pri konzumnem krompirju pa več kot 80-odstotna. Slovenski pridelovalci imajo pri prodaji krompirja velike težave, saj niso prisotni na trgovskih policah, prav tako dosegajo izjemno nizke cene, so še po srečanju sporočili z ministrstva.

Komentarjev 1