Inšpekcija je ciljno izbrala 20 vzorcev belih vin z visoko vrednostjo ekstrakta brez sladkorja in nizko vsebnostjo ostanka sladkorja. Vina niso bila dolgo macerirana, kar je omogočilo bolj usmerjeno analizo morebitnih nepravilnosti, so pojasnili.
Rezultati analiz, ki jih je opravil akreditiran laboratorij, so pokazali, da je bil v dveh vzorcih slovenskih vin iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija prisoten sintetični glicerol (zaznana uradna markerja ciklični digliceridi in 3-metoksi-1,2-propandiol). Prisotnost teh spojin kaže na uporabo nedovoljenega enološkega sredstva.
Glicerol v vinu prispeva k polnosti, mehkobi in zaokroženem okusu. Za človekovo zdravje ni nevaren in ne velja za alergen, vendar pa dodajanje glicerola tehničnega oziroma sintetičnega izvora v vino ni dovoljeno, saj gre za nedovoljeno enološko prakso.
Kot so še poudarili inšpektorji, sta kakovost in varnost vin bistvenega pomena za zaščito potrošnikov ter ugleda slovenskega vinogradništva in vinarstva, zato vse pridelovalce pozivajo k spoštovanju zakonodaje.
Kolikor sem prebral članek drugje, sta goljufala dva vinarja, vi pišete v množini. Kaj je sedaj res? Tudi navadnega članka od drugje ne znate pravilno prepisat? Navadni pocarji.
No, uživalci dobijo poseben občutek....drisko...samo povem....
Samo da se o golobnjakovem kriminalu ne piše...!!!