Slovenija
1454 ogledov

Inšpekcija ugotovila nepravilnosti ministrstva za kulturo

stadion za Bežigradom Žurnal24
Inšpekcija je ugotovila več nepravilnosti pri ravnanju ministrstva za kulturo v primeru Bežigrajskega športnega parka.

Inšpektorat za javni sektor je pri sistemskem nadzoru na ministrstvu za kulturo na pobudo družbe, ki jo vodi poslovnež Jože Pečečnik, preverjal vodenje upravnih postopkov v primeru Bežigrajskega športnega parka (BŠP). Ugotovil je, da je ministrstvo storilo več nepravilnosti, poroča Dnevnik.

Na ministrstvu za javno upravo so za Dnevnik pojasnili, da je upravna inšpektorica v zvezi s Pečečnikovim projektom pregledala dokumentacijo v zvezi z ravnanjem ministrstva pri izdaji mnenja o sprejemljivosti projekta BŠP, izdanega septembra lani.

Več nepravilnosti pri izdaji mnenja o sprejemljivosti projekta

Ugotovljeno je bilo, da se je ministrstvo v uvodu omenjenega mnenja sklicevalo na napačne pravne podlage in da postopkovno ni bilo pravilno, da je bilo mnenje sploh izdano. Inšpektorica je pojasnila, da namreč ni šlo za primer, ko bi bila izdaja takega mnenja utemeljena v zakonodaji - niti v zakonu o varstvu kulturne dediščine niti v gradbenem zakonu.

Ker je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) kot pristojni mnenjedajalec že januarja 2020 izdal mnenje, da je Pečečnikov projekt z vidika varovanja kulturne dediščine sprejemljiv, je ministrstvo za kulturo z izdajo svojega mnenja po presoji inšpektorice "neutemeljeno prevzelo pristojnosti zavoda". Ministrstvo prav tako po nadzorstveni pravici ne bi smelo odpraviti pozitivnega mnenja ZVKDS, saj slednji ni bil upravni akt, temveč je šlo za strokovno presojo, ugotavlja inšpekcija. Niti ministrstvo za takšno dejanje ni imelo pravne podlage v zakonu o državni upravi, na katerega se je sklicevalo.

Projekt BŠP predvideva ohranitev in prenovo zgodovinskih elementov stadiona ter novogradnje - hotel, športno kliniko in trgovine ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje. V civilni pobudi za ohranitev Plečnikovega stadiona v izvirni obliki temu nasprotujejo.

Ugotovitev nadzora na ministrstvu za kulturo ne komentirajo, poudarili pa so, da njihovo mnenje o nesprejemljivosti Pečečnikovega projekta ni upravni akt in da z njim torej ne morejo vplivati na odločitev o sprejemljivosti projekta. To pristojnost ima ZVKDS.

Ministrstvo za okolje in prostor je konec marca družbi BŠP zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja za projekt na območju Plečnikovega stadiona, saj naj ne bi bil izpolnjen pogoj, da je nameravana gradnja skladna s predpisi, ki so podlaga za izdajo mnenj. Investitor je na novinarski konferenci aprila sporočil, da od projekta pa ne odstopa ter napovedal vložitev kazenske ovadbe, tožbe na upravno sodišče in odškodninske tožbe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • tomaz33 16:24 27.maj 2021.

    Pa so belčki spet po kepi dobil.

  • Avatar Leon
    Leon 13:16 27.maj 2021.

    Joc maske so padle ,žrtve pa ostanejo .

  • Avatar Leon
    Leon 13:14 27.maj 2021.

    INŠPEKCIJA ? KULTURA ? SLOVENIJA ? Ali je to mogoče zapisati v kontekstu ?