Slovenija
49 ogledov

Inšpekcije, kje ste?

Gnojevka je v bioplinarni pristojnost ene, na poljih pa drugih dveh inšpekcijski Žurnal24 main
Gnojevka. Ekologi od inšpekcijskih služb zahtevajo trajno prepoved nenadzorovane uporabe bioplinske gnojevke.

Belokranjski ekologi, združeni v okoljskem gibanju Proteus, ki o gnojevki iz črnomaljske bioplinarne od podjetja Bioenerg ne dobijo želenih odgovorov, svoje upe za razjasnitev vplivov uporabe gnojevke v kmetijstvu na okolje zdaj polagajo na nadzorne službe.

Razdeljena gnojevka

Pristojnosti. Dokler gnojevka nastaja v procesih bioplinarne, je v pristojnosti Veterinarske uprave Republike Slovenije in veterinarske inšpekcije. Ko zapusti bioplinarno in jo odložijo na kmetijske površine ali drugam, pa postane pristojnost ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter ministrstva za okolje in prostor ter njunih inšpekcijskih služb.

“Nenadzorovana uporaba gnojevke iz bioplinarne v kmetijstvu za nas ni sprejemljiva, zato pričakujemo pomoč okoljske, veterinarske in kmetijske inšpekcije. V njih vidimo zaveznike ter pričakujemo, da bodo naša prizadevanja in zahteve sprejeli kot pomoč pri njihovem delu,” pravi Niko Šuštarič iz Proteusa.

O tem, kako so se lotili dela z gnojevko, smo povprašali vse tri pristojne inšpekcije: okoljsko, veterinarsko in kmetijsko.

Okoljska pa nič
Z Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor smo dobili odgovor, naj se obrnemo na kmetijsko inšpekcijo, saj naj gnojevka ne bi bila v njihovi pristojnosti.

Trditev so podkrepili z uredbo o mejnih vrednostih vnosa nevarnih snovi in gnojil v tla, ki pravi, da ravnanje z gnojevko spada v pristojnost kmetijske inšpekcije.

A belokranjska območja Nature 2000 in endemični črni močeril so z ministrstvom za okolje in prostor ter – kot trdijo v društvu Proteus – tudi z gnojevko zagotovo povezani.

Preostali dve preverjata
Drugače sta se odzvali veterinarska in kmetijska inšpekcija. Kot so nam povedali, veterinarska opravi nadzor v bioplinarni najmanj enkrat na leto, vsi bakteriološki izvidi do zdaj pa so bili negativni in tudi drugih kršitev niso ugotovili.

“Vzorčenje z namenom ugotavljanja primernosti mulja iz bioplinarne Bioenerg Črnomelj je bilo izvedeno na štirih kmetijah. Na eni je bila izmerjena vrednost nitratov pod dovoljeno mejo, na treh pa je bila ugotovljena presežena vrednost nitratov ob prvem vzorčenju, ob drugem le pri eni od teh. Inšpektorica je stranki izdala opozorilo s poudarkom na zmanjšanju količine nanosa pregnitega blata iz bioplinarne,” so nam dejali na kmetijski inšpekciji.

Program spremljanja vnosa blata iz bioplinarn na kmetijska zemljišča bodo, kot so dodali, nadaljevali tudi letos, pri tem pa bodo nabor težkih kovin razširili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.