Slovenija
20 ogledov

Inšpekcijski nadzor nad Živčec Kalanovo

Gordani Kalan Živčec mandat poteče čez eno leto. (Foto: Barbara Milavec) Žurnal24 main
Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar bo uvedla inšpekcijski nadzor zaradi suma zlorabe baze elektronskih naslovov članov zdravniške zbornice s strani njene predsednice Gordane Živčec Kalan.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Gordana Živčec Kalan zanika, da bi zlorabila podatkovno bazo naslovov. Medtem informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar navaja, da je Živčec Kalanovo prijavilo več zdravnikov, da jim je pošiljala promocijska sporočila, tako da bodo zdaj sprožili inšpekcijski nadzor. Z njim bi ugotovili, ali gre za kršitev zlorabe baze elektronskih naslovov članov zbornice za neposredno trženje in propagiranje vnovične kandidature Živčec Kalanove za predsednico zbornice.

Informacijska pooblaščenka bo torej preverjala, ali je Živčec Kalanova imela pravno podlago za uporabo teh elektronskih naslovov. "Po prijavah sodeč je nima," je dejala Pirc Musarjeva. V primeru ugotovljene kršitve bo pooblaščenka sprožila tudi prekrškovni postopek, v tem primeru pa ji grozi globa 830 evrov na vsak zlorabljen osebni podatek.

Uporabila naslove z uradnega e-naslova

Živčec Kalanova je dejala, da jo veseli hiter odziv informacijske pooblaščenke. Pojasnila je, da članom zbornice dnevno pošilja sporočila in da so zdravniki sporočila dobivali samo z njenega uradnega elektronskega naslova zbornice. Sporočila je, kot pravi, pošiljala stikom, ki jih ima zabeležene v svojem predalu elektronske pošte, s sporočilom pa je nagovorila tiste člane, s katerimi ni v dnevnih stikih.

Tako po njenem ne gre za zlorabo podatkov, saj bi bilo potem "vsako pošiljanje po elektronski poti zloraba". "Ali potem ne smem več komunicirati po elektronski pošti?" se sprašuje. Sicer ni pojasnila, na koliko naslovov zdravnikov je tovrstna sporočila poslala.

Pooblaščenka večkrat ugotovila, da kršitev ni

Živčec Kalanova pravi, da informacijska pooblaščenka ni prvič poslala vprašanja na zbornico, velikokrat je bila pooblaščenka z odgovori tudi zadovoljna in je ugotovila, da ne gre za kršitev. Predsednica zdravniške zbornice tako verjame, da bo Pirc Musarjeva do takšnega zaključka prišla tudi v tem primeru.

Sicer je napovedala, da bo na informacijsko pooblaščenko naslovila pobudo, naj razišče, kako so njeni osebni podatki prišli na vse spletne portale v primeru objave tožbe Zdravstvenega doma Izola.

Komentarjev 2
  • francek 08:38 10.maj 2012.

    ČAS BI ŽE BIL, DA ODSTRANITE SRAMOTO SLOVENSKEGA ZDRAVSTVA.

  • nostradamus 06:37 10.maj 2012.

    po vsem sodec bodo go.kalanovo samo z buldozerjem izrinili iz polozaja iz afere v afero vedno nove obtozbe v tujini take zadeve resijo v 24h ko se tako radi primerjamo z evropo tam pravosodje deluje kot dobro podmazan stroj ...prikaži več pri nas pa lahko samo sanjamo pravno drzavo