Slovenija
80 ogledov

Inšpektor na porodniški

Zid, ki si ga je omislil A. K., ovira promet in tudi dostop do naših hiš, opozar Žurnal24 main
Sosedski spor. Omislil si je zid, ga postavil na dovozno pot, inšpekcije pa kljub pozivom ni.

“To je katastrofa, inšpekcija sploh ne deluje,” se huduje odvetnik Danijel Starman. Je pooblaščenec vseh uporabnikov ene od dovoznih poti na Šmarsko cesto, ki so se združili v sporu proti sosedu, nekdanjemu policistu A. K., ki si je prejšnji mesec delno ogradil hišo. Vse lepo in prav, če bi zid postavil na svoji parceli. “A postavil ga je na skupno dovozno pot – tu gre za grob poseg v javno dobro,” opozarja Starman.

Z dogovorom ni šlo
Krajani in solastniki nepremičnine, ki jo predstavlja dovozna cesta, na kateri je zrasel zid, so sicer poskušali odstranitev oziroma še prej preprečitev gradnje zidu doseči najprej z dogovorom z A. K. Neuspešno. Zato so poskusili še s prijavo na inšpekcijo. A od njih ne duha ne sluha.


Poseg na cesto
Krajani. Promet in sam dostop sosedov na dovozno cesto je močno oviran, opozarjajo krajani. Zid je zdaj že lepo dokončan, nastajati pa je začel 26. aprila. Ozko vozišče je zdaj zoženo še za okoli pol metra; zid je dolg blizu dva metra, predstavlja pa nekakšno varovalo hiše A. K., ki je delno že sama poseg v skupno lastnino.

Zadeve se prašijo v predalih
“Zadeva je bila sicer dodeljena inšpektorju Juriju Lovšinu. A ta je, kot sem izvedel, na porodniškem dopustu. Njegov šef v Kopru pa je bil na dopustu in zadeve se tako prašijo v predalih,” nadaljuje odvetnik, ki se je večkrat obrnil tudi na centralo inšpektorata za okolje in prostor v Ljubljani ter tudi z urgenco zaprosil za ukrepanje oziroma za to, da se zadeva dodeli drugemu inšpektorju. “Če ne bo nihče nič ukrepal, bomo seveda šli na sodišče in vložili tožbo za vznemiranje solastnine,” napoveduje Starman, a ker so sodni postopki dolgotrajni in povezani s stroški, krajani upravičeno pričakujejo ukrepanje pristojnih služb in izdajo odločbe o odstranitvi nelegalno postavljenega objekta na dostopni cesti.

Ne gre za nedopusten poseg
V odvetniški pisarni Čeferin, ki zastopa v sosedskem sporu A.K., opozarjajo, da vprašanje ali so bila za zid pridobljena potrebna dovoljenja ni vsebina spora. “Zid naj bi zožil vozišče, kar naj bi bil nedopusten poseg v skupno lastnino oziroma posestna upravičenja krajanov, s čemer se ne strinjamo. Naša stranka je zid zgradila na svojem zemljišču, da bi zaščitila svojo lastnino, to je streho ter žleb ob njej, ki sta že dolga leta tarča neznanih storilcev,” pojasnjuje odvetnica te pisarne Veronika Zorn Hočevar.

Z inšpektorata za okolje in prostor do konca redakcije nismo dobili odgovora ali je ustaljena praksa, da se spisi prašijo v predalih in jih v primeru, če so inšpektorji dalj časa odsotni, ne dodelijo drugim.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.