Slovenija
39 ogledov

Inšpektor nad pogodbo

Darko Jarc Iztok Golob
Svetovanje. Kranjski župan in svetnik tvegata zahtevek za povračilo honorarjev, ker sta bila opozorjena na nezakonitost.

Župan Mohor Bogataj in mestni svetnik Darko Jarc tvegata morebitni naknadni zahtevek za povračilo plačanih honorarjev, če bosta vztrajala pri pogodbi o svetovanju, ki jo ima Jarc sklenjeno z mestno upravo. Na to opozarja služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR). Omenjeno pogodbo je preveril tudi inšpektorat za delo.


Dodatno mnenje

Zakon o lokalni samoupravi (ZLS) prepoveduje hkratno opravljanje funkcije člana občinskega sveta in dela v občinski upravi, pravi SVLR. Ker se je mestna uprava branila, da to za Jarčevo pogodbo ne velja, smo SVLR prosili za dodatno mnenje. Navedb kranjske mestne uprave sicer niso komentirali, so pa spomnili, da občinam ponujajo strokovno pomoč, med drugim z razlago posameznih določb ZLS.

Po mnenju SVLR bi morala ukrepati občinska komisija za volitve, imenovanja in mandatna vprašaja ter svetnika in župana takoj pozvati, naj odpravita pogodbeno razmerje, sicer pa sama začeti postopek za predčasno prenehanje mandata svetnika. “Zakon v tej točki nima sankcij in ne omogoča ukrepanja državnih organov, če občinski organi ne opravijo svoje dolžnosti. Mestni svetnik in župan pa vendarle tvegata morebitni naknadni regresni zahtevek mestne občine, saj sta bila izrecno opozorjena na nezakonitost, a kljub temu nista ukrepala,” dodajajo v SVLR.

Kaj pravi komisija

Predsednik občinske komisije Zmago Zadnik pravi, da smo jih na primer opozoril šele mi, zato se bodo člani na to temo predvidoma sestali jutri. Je pa komisija, da bi se izognila kakršnimkoli dvomom, kot pravi, SVLR tudi sama zaprosila za mnenje v tej zadevi. “Po prejemu njihovega mnenja bomo upoštevali ugotovitve,” so v petek zapisali pri mestni upravi.

Inšpekcija opravila nadzor

Za mnenje o združljivosti in naravi pogodbe smo povprašali tudi inšpektorat za delo. Pred inšpekcijskim nadzorom pogodbe niso želeli komentirati, so pa po navedbah mestne uprave že opravili nadzor, niso pa je še seznanili z ugotovitvami. “Sicer pozdravljamo odločitev pristojnega državnega organa za nadzor v predmetni zadevi. Če bo nezdružljivost dejansko ugotovljena, bomo ukrepali, kot nalaga veljavna zakonodaja,” zagotavljajo na občini.

Kaj pa sosednje občine

Tržiška občinska uprava s svetniki nima sklenjenih pogodb o kakršnemkoli delu, pravi direktor Drago Zadnikar. Podobno zatrjujejo v Škofji Loki in Radovljici. Na Jesenicah imajo sklenjeno pogodbo s svetnikom Boris Bergantom, ki pa naj bi po besedah župana Toma Mencingerja pred naslednjo sejo mestnega sveta – ta bo konec meseca – ponudil odstop.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.