Slovenija
21 ogledov

Inšpektor prepovedal nadaljnje delo

Pogodbe Scan
1/3
Žurnal24 main
Inšpektorat Žitu iz Maribora prepovedal nadaljevanje dela za delavce brez zakonitega statusa. Ugotovil je tudi, da delavci niso bili obvezno socialno zavarovani.

Inšpektorat RS za delo je na podlagi pridobljenih informacij o domnevnih kršitvah v Žitu iz Maribora danes opravil izredni inšpekcijski nadzor. Inšpektorji so ugotovili, da delodajalec za šest delavcev ni predložil dokazil o zakonitosti zaposlitve, zato so mu izrekli prepoved nadaljevanja delovnega procesa z delavci, ki nimajo urejenega statusa.

Kot je pojasnil inšpektor RS za delo Franc Rančigaj, so pri vpogledu v bazo podatkov zavarovancev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije ugotovili tudi, da delavci niso bili več prijavljeni v obvezno socialno zavarovanje ter da jim je bila obljubljena možnost nadaljevanja dela v Žitu, pod pogojem, da bodo podpisali pogodbo o zaposlitvi z agencijo za zaposlovanje Job Service.

Kot smo že pisali, so delavci dobili v roke pogodbo, ki je bila napisana na podlagi slovaških zakonov. Obljubljena jim je bila plača 375 evrov.

Zaradi vseh navedenih kršitev je inšpektorat Žitu iz Maribora izrekel prepoved nadaljevanja delovnega procesa na kraju samem z delavci, ki nimajo zakonitega statusa.

Vizjak: Ukrepamo

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je v odzivu na razkrite nepravilnosti danes dejal, da glede spornih pogodb za najete delavce v mariborskem Žitu že ukrepajo.

Semoličevi za spremembo zakona

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) ob razkritju poziva k spremembam zakonodaje na področju agencijskega dela. Agencijsko delo je po mnenju Semoliča ena izmed oblik največjega izkoriščanja delavcev, ki je namenjena predvsem povečevanju dobičkonosnosti delodajalcev in fleksibilnosti delovne sile.

"Ob tem pa se kljub takšnim kršitvam še vedno pojavljajo zahteve po še večji fleksibilnosti delavcev," je poudaril Semolič in opozoril, da se tudi velike agencije obnašajo zelo dvolično, saj imajo drugačne pogoje zaposlovanja v Sloveniji kot na Švedskem.

Komentarjev 1
  • privat 08:50 05.januar 2013.

    zakaj pa ni izrečena miljonska kazen!! Zaporna kazen je tudi nujna!