Slovenija
119 ogledov

Inšpektor udaril po mizi

Slovenija 24.01.2014 OS Fuzine kjer naj bi Darij Juzna opravljal druzbenokoristn Saša Despot
Dari Južna. Dolenjski bogataš od včeraj ne sme več zbirati donacij.

Po oceni socialnih inšpektorjev je neprimerno, da Dari Južna, dolenjski poslovnež in eden od najbogatejših Slovencev, kazen zaradi pranja denarja služi z zbiranjem donatorskih sredstev za ljubljansko Osnovno šolo (OŠ) Nove Fužine.

Postavljal je ozvočenje

Z zbiranjem donacij je namreč Južna nameraval odslužiti leto in devet mesecev zaporne kazni, na kolikor ga je ljubljansko sodišče lani obsodilo zaradi oškodovanja cestnega in gradbenega podjetja CGP za skoraj pet milijonov evrov. Ker je krivdo priznal, je sodišče Južni dovolilo, da kazen namesto v zaporu odsluži z delom v družbeno korist, Centru za socialno delo (CSD) Metlika pa naložilo, naj mu najde delo. CSD se je tako z OŠ kot društvom Sezam, ki med drugim skrbi za varstvo otrok, dogovoril, da Južna za obe ustanovi ločeno zbira donacije, dokler ne odsluži kazni. "CSD me je obvestil, da je zbiranje donacij z današnjim dnem ustavljeno," je včeraj priznala Damjana Korošec, ravnateljica OŠ Nove Fužine. Kaj točno bo zdaj Južna delal pri njih, še ni določeno, je dejala ravnateljica. "Že zdaj ni samo zbiral donacij. Pomagal je celo pri pripravi ozvočenj za določene prireditve," je dodala Koroščeva.

Navodila, kaj naj dela

CSD je namreč inšpekcija svetovala, naj Južna opravlja druga dela. Konec lanskega leta je to od CSD zahtevalo že sodišče, ki ne dovoli, da bi obsojeni bogataš kazen odplačal z donacijo enega od podjetij, ki jih ima v lasti oziroma jih vodi. "Inšpekcija je zato direktorici CSD Metlika dala nekaj priporočil, kako pripraviti, voditi in nadzorovati splošno koristno delo, da bo CSD Metlika zadostil zahtevi pravilnika in da bo splošnokoristno delo kot nadomestilo kazni zapora doseglo svoj namen," so poudarili na inšpekciji.

 

Komentarjev 1