Slovenija
682 ogledov

Inšpektorat bo preverjal zaposlovanje na SOVI

Sedež Sove, Sova, slovenska obveščevalno varnostna agencija Saša Despot
Primer zaposlitve Šarčeve znanke bodo preverjali prednostno.

Inšpektorat za javni sektor prejel pobudo za izvedbo inšpekcijskega nadzora v zvezi s postopki zaposlovanja na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji SOVA, so sporočili z ministrstva za javno upravo. Inšpektorat bo izvedel nadzor nad zaposlovanjem znanke predsednika vlade Marjana Šarca.

Poleg konkretnega primera bo inšpektorat preverjal splošno prakso zaposlovanja

Inšpektorat predvideva, da bo šlo za prioritetni nadzor. Predlog za prioritetno izvedbo nadzora poda inšpektor, potem ko prouči pobudo. Nadzor inšpekcije za sistem javnih uslužbencev se izvede na podlagi obstoječe pisne dokumentacije in podatkov iz uradnih evidenc, če je potrebno, pa inšpektorji zahtevajo dodatna pojasnila.

Inšpektorat bo poleg konkretnega primera zaposlovanja javne uslužbenke pregledal tudi splošno prakso zaposlovanja na omenjeni agenciji, tako kot ravna tudi v drugih primerih inšpekcijskega nadzora. O ugotovitvah nadzora se sestavi zapisnik, s katerim se nadzorovanemu organu v primeru nepravilnosti odredijo ukrepi.

SOVA: Tajne informacije politiki nosijo medijem

Iz SOVE so komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) včeraj sporočili, da ji ne morejo posredovati zahtevanih podatkov glede kadrovanja, saj so "zaskrbljeni zaradi varnosti podatkov". 
Pooblaščena komisija Knovsa, ki jo je vodil podpredsednik Knovsa Žan Mahnič (SDS), sestavljaljo pa jo še predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi), Zvonko Černač (SDS) in Monika Gregorčič (SMC), je minuli teden namreč opravila nenapovedan nadzor na Sovi, kjer je preverjala kadrovanje v agenciji v času vlade Marjana Šarca. Za zaposlitve brez javnega razpisa so od Sove zahtevali razpisno dokumentacijo in podatke o prijavljenih kandidatih brez imen in priimkov, zgolj s seznamom njihovih kompetenc. Po ipravljenem nadzoru pa je eden od članov Knovsa medijem izdal tajni podatek, s katerim so se seznanili na SOVI.

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.