Slovenija
145 ogledov

Inšpektorat imel opravka z opicami, levi, medvedi ...

opice EPA
Zaradi suma nepravilnega ravnanja s prostoživečimi živalmi je inšpekcija za okolje in naravo Inšpektorata RS za okolje in prostor lani uvedla deset inšpekcijskih in prekrškovnih postopkov

Inšpektorat za okolje in prostor je eden od organov, ki nadzira spoštovanje in izvajanje evropskih predpisov s področja varstva in zaščite več kot 30.000 vrst živali in rastlin, njihovih delov in izdelkov iz njih.

Inšpektorji so lani obravnavali oglaševanje prodaje mladiča berberskega makaka, ki ga je na češki spletni strani ponujal mali živalski vrt iz Slovenije. Inšpektor je ugotovil, da imajo v tem vrtu 10 berberskih makakov, ki so jih pridobili na zakonit način in živijo v ustreznih razmerah, prodati pa so želeli mladička. Po inšpekcijskem nadzoru so ponudbo umaknili.

Črne čopičarke, za katere so inšpektorji ugotovili, da živijo v neustreznih bivalnih razmerah, so bile medtem preseljene v drug živalski vrt.

Inšpektorat je posredoval tudi v primeru dveh levov. Mini živalski vrt je namreč zaradi njihovega posredovanja uredil bivalne prostore živali tako, da jim je onemogočen pobeg.

Rjavi medved | Avtor: EPA EPA
Lastnik dveh medvedov je medtem po opozorilu okoljskih inšpektorjev živali pravilno označil s čipoma.

Zavezanec, ki se komercialno ukvarja s trgovanjem z mesom rjavega medveda, je po inšpekcijskem nadzoru odpravil ugotovljeno neskladje med nabavno in prodajno količino mesa. Drugemu takemu zavezancu je inšpekcija trgovino z izdelki iz rjavega medveda prepovedala.

Pri pticah je bil zaradi zagotavljanja ukrepov za onemogočanje pobega uveden inšpekcijski postopek zoper lastnika nandujev in noja. Lastnik nanduja in noja sprehaja v urbanem okolju. Postopek še ni končan.

V inšpekcijskem postopku, ki se je začel zaradi neprimerne velikosti kletke za aro, je inšpektorica ugotovila, da ima ara obroček s številko osebka, ki je poginil v decembru 2013. Zavezanec je aro s tem obročkom kupil od posrednika z Madžarske. Inšpekcijski postopek še poteka.

Na osnovi prijave je bilo medtem ugotovljeno, da sta pogodbena obročkovalca Prirodoslovnega muzeja Slovenije zavarovane vrste ptic breguljko med postopkom obročkanja zadrževala v ujetništvu več kot tri ure, za kar nista imela dovoljenja. Uvedena sta bila prekrškovna postopka.

V skladu z rednim načrtom dela je bil opravljen tudi inšpekcijski nadzor pri zavezancu, ki ima pridobljena dovoljenja za komercialno gojitev določenih vrst papig, ki so zavarovane s konvencijo Cites in na katere se nanaša evropska uredba. V postopku je bilo ugotovljeno, da zavezanec ne vodi evidence o gojitvi, ni oddal poročila o gojitvi za leto 2018 in ni vpisan v evidenco o prodaji na agenciji za okolje. Po izreku opozorila je nepravilnosti odpravil.

kraljevi piton | Avtor: Profimedia Profimedia
Podobno so inšpektorji ugotovili v nadzoru pri zavezancu, ki je imel pridobljeno dovoljenje za komercialno gojitev določenih prostoživečih vrst dvoživk, kuščarjev, kač in pajkov, med njimi tudi vrst, ki so zavarovane z mednarodno konvencijo Cites - jemenski kameleon, kraljevi piton ter dve vrsti ptičjega pajka. Zavezanec ni vodil evidence o gojitvi in prodaji osebkov ter na Agencijo RS za okolje ni predložil evidence o gojitvi za leto 2018. Matična osebka kraljevega pitona ob tem nista bila ustrezno označena. Tudi ta zavezanec je ugotovljene nepravilnosti po izreku opozorila odpravil.

V postopku je bilo ugotovljeno še, da zavezanec zadržuje v ujetništvu osebke več drugih vrst prostoživečih živali, med drugim več vrst kuščarjev, dva modrasa in pet zelenih suličark, pri katerih je inšpektorica preverila ustreznost bivalnih razmer. Pri tem je bilo ugotovljeno, da trije osebki zelenih suličark nimajo ustreznih bivalnih razmer, zaradi česar je bilo zavezancu izrečeno opozorilo. Zavezanec je obveznost izpolnil.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.