Slovenija
2912 ogledov

Inšpektorat preiskuje Počivalškovo sestankovanje v gostilni

Zdravko Počivalšek Anže Petkovšek Novinarska konferenca predsednika vlade Janeza Janše in podpredsednikov Zdravka Počivalška in Mateja Tonina, Brdo pri Kranju.
Preiskava je uvedena na podlagi prijav.

Zdravstveni inšpektorat je prejel več prijav glede petkovega srečanja ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška s predstavniki politike in gospodarstva v gostilni. Kot pojasnjujejo na inšpektoratu, prijave obravnavajo. Minister je sicer na Twitterju zatrdil, da je šlo za dovoljen uradni poslovni sestanek, kjer je "pil samo vodo".

Poklicali tudi kuharja 

Počivalšek je v petek obiskal Ormož, kjer se je srečal z ustanoviteljico Tovarne sladkorja v Ormožu Terezijo Štefančič ter županom Danijelom Vrbnjakom, ki je Počivalšku predstavil projekt Tehnološkega parka Ormož ter izgradnjo distribucijskega centra, je poročal POP TV. Po sestanku na občini pa se je v gostišču Taverna v Ivanjkovcih srečal še s funkcionarji, podjetniki, člani stranke SMC, svoje sodelovanje je televiziji potrdila tudi poslanka DZ Mojca Žnidarič.

Po navedbah POP TV so v gostišču v službo poklicali tudi kuharja, kar da priča o tem, da so sogovorniki v gostišču tudi obedovali. Vodja gostišča je sicer za televizijo zatrdil, da kuhinjo ravno prenavljajo, njegovi zaposleni pa so na čakanju, a POP TV izpostavlja, da gostišče ponuja hrano za osebni prevzem.

Poslovni najemi dovoljeni, poudarjajo

Poslanka SMC Mojca Žnidarič je danes v DZ v izjavi medijem podrobno orisala petkovo dogajanje in poudarila, da v SMC in tudi sama spoštuje vse ukrepe, ki ta trenutek veljajo, in državljanom nikakor ne želijo dajati slabega zgleda, še posebej pa v javnosti ne želijo pustiti občutka, da zakoni in ukrepi ne veljajo za vse.

Kot je pojasnila, je Počivalškov obisk organizirala ona, po tistem, ko je bil zaradi epidemije covida-19 že dvakrat preložen, lokacija poslovnega sestanka pa je bila dogovorjena že septembra. Prostor gostišča je po njenih pojasnilih najela ormoška obrtna zbornica, najemnik pa je tudi sodeloval na sestanku kot predstavnik gostincev. Predstavniki obrtne zbornice z različnih področij so ministru predstavili izzive zaradi epidemije ter predloge.

Pripravili sendviče "za s seboj"

Žnidaričeva je spomnila, da so poslovni najemi dovoljeni tudi v trenutnih razmerah. "Z odlokom je prepovedano ponujanje blaga in storitev potrošnikom, torej gostinske storitve niso možne, najem za poslovni sestanek pa je možen. Tako minister kot tudi oba poslanca smo opravljali naloge države, opravljali smo svoje delo, zaradi tega je možno tudi prehajanje občin," je izpostavila.

Zagotovila je, da na srečanju ni bilo nobene hrane ali glasbe, za udeležence srečanja pa so bili "po koncu sestanka v ločenem prostoru na razpolago prleški sendviči, ki si jih je lahko vsak vzel za s seboj".

Na zdravstvenem inšpektoratu so sicer na vprašanja, kaj se v poslovnem svetu v trenutnih razmerah sme, odgovorili, da je pripravljavec odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, zato so oni pravi naslov za tovrstna vprašanja.

V kabinetu predsednika vlade zadeve ne komentirajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • la 17:13 09.februar 2021.

    še na vladi vam hočejo povedat da vam ni treba teh ukrepov,karkoli folk ne slišite niti ne vidite prsta pred sabo,ste same tožibabe in ovce ki meketajo do nezavesti,kje vam so jajca še za kaj drugega kot špecanje

  • ode 17:06 09.februar 2021.

    Novinarji popteve so bili že en dan prej utaborjeni v grmovju pred gostilno. Je pa dotični res idiot, da je nasedel tako prozorni provokaciji. Kot bi farška tercijanka na pepelnično sredo prinesla župniko klobaso, ki bi jo pojedel, novinarji pa vse to snemali.

  • Alojz Kokot 16:33 09.februar 2021.

    iz tega ne bo nič-samo pesek v oči