Slovenija
9109 ogledov

Inšpektorat za delo ovadil vodstvo Tuša

Tuš Tuš
Inšpektorat podal več kazenskih ovadb.

Inšpektorat za delo je zaradi kršitev pravic delavcev vložil več kazenskih ovadb. Kazenska ovadba je podana zoper odgovorne osebe v dveh slovaških podjetjih, ki posredujejo delavce Sloveniji, ovadili so tudi dve osebi v vodstvu Tuša, ki sta imeli pregled in sta bili seznanjeni s kršitvami, ter zoper odgovorno osebo v eni od poslovnih enot, ki se je krivo izpovedala, je pojasnil v. d. glavnega inšpektorja Luka Lukič. 

Inšpektorat je pod drobnogled vzel slovaški agenciji Stominus in Pertas, ki delavce posredujeta več slovenskim podjetjem. Pri agencijah iz Slovaške, ki v Slovenijo posredujejo delavce predvsem iz Srbije, BiH in Makedonije, so odkrili številne nepravilnosti, od kršitev delovnega časa, do tega da delavci niso imeli ustreznega statusa, niso dobili plačanih nadur in so delali s ponarejenimi obrazci. Agencija je bila prisotna tudi pri drugih večjih trgovcih, trenutno pa je zgolj v Tušu.

Stominus je kot agencija za posredovanje dela na Slovaškem registriran do 16. decembra 2021, od tedaj naprej pa je voden kot gospodarska družba brez dovoljenja za opravljanje te dejavnosti. Podružnica v Sloveniji je registrirana kot agencijo za opravljanje dejavnosti posredovanja delovne sile, do 3. novembra lani. Ministrstvo za delo ji je to dovoljenje nato odvzelo in jo izbrisalo iz registra za posredovanje dela, a ima pravico posle dokončati do 2. aprila.

Družba Engrotuš je že prekinila dogovor s podjetjem Stominus, so sporočili za STA. Ker še niso prejeli odločbe inšpektorata za delo, vsebine ne morejo komentirati. "Inšpektorat smo pozvali, da nas seznani z ugotovitvami, ki jih je predstavil v medijih," so dodali.

Rekorder opravil več kot 400 ur, kar bi bilo več kot 20 ur na dan

"Ti delavci delajo ekscesne ure v mesecih, odgovorni v Tušu so s tem seznanjeni. Gre za vrsto nepravilnosti, ki presegajo prekrškovna pooblastila inšpektorata. Zato smo podali kazenski ovadbi," je poudaril Lukič. Nekateri delavci so imeli tako mesečno 210 ur, rekorder pa je v enem mesecu opravil 413 ur dela. Naročniki sicer pravijo, da ne gre za ure pač pa za meritve napolnjenih polic, ura pa so izračunane na podlagi metrov napolnjenih polic. "Tega sploh ne bi komentiral," pravi Lukič. 

Inšpektorat Stominusu izdal več prepovednih odločb. Prekrškovne postopke so uvedli zaradi nepravilnosti pri izplačilih plač in regresa, zavarovanju delavcev, neizplačilu dodatkov za nočno delo in za nadurno delo, zaznali so tudi neizpolnjevanje pogojev za posredovanje dela v Sloveniji, izplačila plač pod minimalno plačo. Poleg tega na kraju inšpekcijskega nadzora ni bilo ustrezne dokumentacije, delodajalci pa delavcem niso omogočili zakonsko določenega počitka med delom.

Številne prepovedne odločbe so bile izdane tudi, ker Stominus in Pertas nista več imela dovoljenja za opravljanje dejavnosti posredovanja dela na Slovaškem. Zaradi nedostave dokumentacije in neizvrševanja prepovedne odločbe so bili izdani plačilni nalogi.

Inšpektorat je v okviru akcije sicer posebej veliko posredovanih delavcev, in sicer 138, naštel v trgovcu Engrotuš, kjer je februarja poostren nadzor opravil skupaj s predstavniki Finančne uprave RS (Furs).

Delal vse dni v mesecu, 13 ur na dan

V tem podjetju so so posredovani delavci delo po ugotovitvah inšpektorjev opravljali prek zakonsko dovoljenega časa, eden od njih je v mesecu dni opravil 413 ur - v povprečju je delal vse dni v mesecu, vsaj 13 ur na dan.

Predstavniki inšpektorata za delo, ki deluje v okviru ministrstva Luke Mesca, so obiskali tudi druge trgovce, preverjali so tudi spoštovanje drugih pravic, kot sta nadurno delo in tedenski počitek. "To so odprti postopki, ki jih ne smem komentirati. Smo ugotovili nekaj nepravilnosti," je dejal Lukič. Obiskali so podjetja Tomplast, Nimrod, Mahle Bovec in Mahle Komen, Perutnina Ptuj, Marles hiše, Engrotuš, Plamtex, Iskra ISD - strugarstvo, Dondon, Kovinoplastika Lož in Veplas.

Kot je povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan, je delo preko agencij ena od prioritet inšpektorata, na tem področju je začel delati bolj aktivno. Glede agencijskega dela bodo uvedli boljše definicije in dodatne omejitve. Preprečili naj bi tudi delovanje tujih agencij na slovenskem trgu, saj je njihovo delo bistveno težje nadzorovati. 

Po številnih prijavah nadzor na javni televiziji

Inšpektorat je izvedel tudi nadzor na javni televiziji RTVS, kjer so honorarni sodelavci že dolgoletna problematika. Postopek še ni zaključen. 

"Z RTVS smo dobili ogromno prijav, veliko jih je utemeljenih in podkrepljenih z dokazili," razlaga Lukič.

Po neuradnih informacijah je inšpekcija v nadzoru na RTVS ugotovila več kršitev delovne zakonodaje. Med njimi naj bi bila prikrita delovna razmerja, zaposlovanje brez razpisa in z neustreznimi pogoji ter prekomerno nadurno delo.

Juvan zadovoljen s proaktivnim delovanjem inšpektorata

Državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan je  izrazil zadovoljstvo, da je inšpektorat začel delati bolj proaktivno, ob tem pa spomnil na obljubo Levice ob prevzemu mandata, "da bo to ministrstvo postalo ministrstvo za delavce".

To problematiko naslavljajo tudi s spremembami zakonodaje, DZ je sprejel  zakon o čezmejnem izvajanju storitev, ki določa dodatne pogoje o izvajanju čezmejnih storitev tujih podjetij v Sloveniji.

Poslanci v četrtek opravili tudi drugo branje predloga novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki ureja vprašanje evidentiranja delovnega časa. "Verjetno danes tudi ta primer, ko smo ugotovili, da nekateri delavci delajo 300 do 400 ur mesečno, priča o tem, kako pomembno je, da so evidence o delovnem času verodostojne in dostopne inšpektoratu," je poudaril Juvan.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Pepe007 12:45 23.marec 2023.

    Za pričakovati je, da bodo potem inšpektorji za delo ovadili marsikateri zdravstveni dom. Zdravnik, ki ima par dežurstev v mesecu, hitro pride čez 200 ur. Halo inšpektorji, kjer ste? Ali se kontrola izvaja samo proti nekaterim? Budalo od inšpektorja ne ...prikaži več razume, kaj pomeni, da na delovnem mestu delaš in nisi samo prisoten kot je dovolj za njega.

  • fatima 12:35 23.marec 2023.

    Kako pa bi naj Lukić komentiral fizično delo? Za to moraš kdaj fizično delati. Če pa tega nikoli nisi počel, potem pa imamo problem! Imajo pač normo obračunano v urah. Povprečen delavec napolni 2 m polic v eni uri, nesposoben(len) ...prikaži več 1m, nekdo, ki je zelo priden in sposoben pa 5m. Vem, da bi naj v komunizmu vsi dobili enako plačilo. Vendar, ali je to prav?

  • Soljatar 12:12 23.marec 2023.

    jebeš tuš....