Slovenija
1406 ogledov

Inšpektorica: Prijave na cepljenje preko e-Uprave niso relevantne

Deana Potza Nebojša Tejić/STA
Bo šlo 142 960 prijav na cepljenje preko e-Uprave v nič?

"Edino relevantno merilo za prijavo na cepljenje, je prijava pri osebnem zdravniku," je na včerajšnji novinarski konferenci poudarila zdravstvena inšpektorica Deana Potza. Zdravstveni inšpektorat namreč dobiva številna vprašanja državljank in državljanov, zakaj še niso pozvani na cepljenje.

"Na cepljenje se je treba prijaviti k osebnemu zdravniku"

"Na cepljenje se je treba prijaviti k osebnemu zdravniku, ne zadostuje torej prijava oziroma izkazani interes na e-portalu. Prijavo mora zabeležiti zdravnik, ki na osnovi prejetih prijav naroči ustrezno število odmerkov cepiva in zainteresirane pokliče na točno določen termin," poudarja Potza.  

Glede na navodila NIJZ, se morajo vsi, starejši od 60 let ter tisti, ki so kronični bolniki za cepljenje prijaviti pri svojem osebnem zdravniku, mlajši pa naj bi se prijavili preko e-Uprave.

Preko e-Uprave se je doslej za cepljenje regiistriralo 142 960 tisoč ljudi. 

"Gre za dve popolnoma ločeni stvari"

"Gre za dve popolnoma ločeni stvari," je glede prijave na cepljenje proti covid-19 k osebnemu zdravniku ali preko eUprave, za mlajše od 60, ki niso kronični bolniki, v začetku leta razlagala Nacionalna koordinatorka za program cepljenja na NIJZ Marta Grgič Vitek. "Prijava preko eUprave je za tiste ljudi, ki ne spadajo v rizične skupine." Direktor nacionalnega inštituta Milan Krek je medtem večkrat zatrdil, da so vsi, ki izpolnijo vlogo, v čakalni vrsti ter, da bo tisti, ki bo prijavljen prej, tudi prej na vrsti.

 

 

 

Komentarjev 3
  • Detel5ica 11:48 13.marec 2021.

    Takoj ko je začela delovati prijava preko spleta,sem oddal vlogo. Še ta teden mi je sestra pri moji osebni zdravnici zagotavljala,da zdravnik nima popolnoma nič pri prijavah preko spleta in naj čakam na obvestilo za cepljenje( od koga pa ? ...prikaži več ). Kdo sploh ve,kaj je res in kaj ne ?

  • jakec1575 09:29 12.marec 2021.

    Ker nimajo cepiv so zahebal 140 tisoc ljudi, ki morajo zdaj tezit po telefonu in mailu osebnemu zdravniku. Se ena vladna cvetka nesposobnosti

  • sandi76 09:05 12.marec 2021.

    Zakaj se spravlja ljudi v zmedo ? Najprej je bila pomembna prijava na e-upravo, sedaj pri osebnem zdravniku. Cepljenje poteka po nekih strategijah, vsakodnevno pa beremo o raznih malverzacijah, prehitevanjih itd. Cepiva primanjkuje, stanje se ne izboljšuje. Dokler ne bo ...prikaži več pri nas večjih količin cepiva, lahko pričakujemo še večji epidemijski val.