Slovenija
19960 ogledov

Inšpektorji za prihodnji teden napovedali veliko akcijo preverjanja pogoja PCT

osnovna šola Kranj učenci šola koronavirus Profimedia
Zdravstveni inšpektorat bo preverjal tudi izpolnjevanje pogoja PCT pri šolnikih.

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je na današnji vladni novinarski konferenci napovedala poostren nadzor inšpekcijskih služb glede izvajanja pogoja PCT. Akcija bo izvedena skupaj s policijo. "Podrobnosti še ne morem razkriti, saj koordinacija še poteka," pravi Potza, napoveduje pa, da bo zdravstveni inšpektorat dejaven tudi pri preverjanju pogojev PCT za šolnike. Kot je znano, je ravnatelj OŠ Prebold, ki dvomi, da virusi povzročajo bolezen, napovedal, da pogoja PCT na šoli ne bo izpolnjeval.  

Zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT je bilo v zadnjem mesecu izdanih 175 ukrepov, 16 sankcij po zakonu o prekrških, 75 opozoril in 84 ostalih upravnih ukrepov.  

Zbolelo že 115 maturantov, inšpektorji organizatorje pustijo na miru

Kot je povedala Potza, so vsi razpoložljivi viri zdravstvenega inšpektorata trenutno usmerjeni v nadziranje upioštevanja karantenskih odločb. Še posebej intenzivno se po besedah Potze inšpektorji nadzirajo starostno skupino, ki vključuje maturante.

Kot je znano, je NIJZ predlagal karanteno za vse maturante, ki so se  in jih pozval, naj se samoprijavijo. Po neuradnih podatkih se je samoprijavilo okoli 30 maturantov, ostalim pa karantenske odločbe teden dni po prihodu z maturantskega izleta, večinoma še niso vročene. Proti agenciji, ki organizira maturantske izlete na katerih je po doslej znanih podatkih zaradi koronavirusa zbolelo 115 maturantov, potrjenih pa je še 14 sekundarnih okužb, zdravstveni inšpektorat ne vodi nobenega postopka. 

1515 kršitev karantene

V zadnjem mesecu je sicer zdravstveni inšpektorat opravil 8309 nadzorov spoštovanja karantenske odločbe, skupno pa 8874 nadzorov. Odkrili so 1515 primerov, ko oseb ni bilo na mestu, kjer bi morale prestajati karanteno. 

Osebe, ki jih v karanteno napoti policija ob prehodu državne meje, lahko to prekinejo po petih dneh, vendar samo s PCR testom, poudarja Potza. "Pri dosedanjih nadzorih so inšpektorji večkrat naleteli na osebe, ki so trdile, da s tem niso seznanjene."
Karantene, ki jo izda NIJZ zaradi visokorizičnega stika, ni mogoče prekiniti, celotno obdobje je treba preživeti na istem naslovu. Potza poudarja še, da karantene prav tako ni mogoče prekiniti s cepljenjem. Globa za kršitev karantene je 400 evrov, ki se ob večkratni kršitvi lahko stopnjuje do 4000 evrov. 

Zdravstveni inšpektorat je konec julija prejel tri prijave, ki so se nanašale na domnevno izdajo potrdil o cepljenju osebam, ki sploh niso bile cepljene. Vse tri prijave so bile odstopljene v obravnavo na policijo. 

Komentarjev 19
  • molka 22:21 26.avgust 2021.

    pridte do mene pa da vidim tist vas papir in kazen, nabijem vam jih v tazadnjo, sam probajte pokvarjenci gnili

  • lovro4 21:21 26.avgust 2021.

    Kot jaz vem, nimamo razglašenega niti vojnega stanja, niti izrednih razmer, niti epidemije. Torej, WTF? Kaj je to za eno sranje? Zanalšč bom hodil okoli, klical policijo in pisal odškodninske tožbe, samo eden, kjerkoli, naj mi zateži z nekim PCT. ...prikaži več Starši, vi pa otroke iz šole, še preden jim vbrizgajo strup. Tole je vse skupaj navadno sranje, vse protiustavno in protizakonito.

  • pravičnik77 20:42 26.avgust 2021.

    🖕 kle se nataknite