Slovenija
101 ogledov

Inšpektorja, ki ni ukrepal, spravili na sodišče

Vila Vitoslava Türka Suzana Kos
Vodja koprske gradbene inšpekcije naj bi za črno gradnjo vedel že od leta 2007, a ni ukrepal.

Na koprskem okrajnem sodišču bodo zaradi zlorabe uradnega položaja in pravic v primeru črne gradnje družine Vitoslava Türka začeli soditi nekdanjemu vodji koprske gradbene inšpekcije Pavlu Galjaniču, poročajo Primorske novice. Galjanič naj bi namreč za črno gradnjo v Parecagu vedel že od leta 2007, a je ukrepal šele nekaj let pozneje.

Obtožni predlog zoper njega so na koprskem okrajnem sodišču prejeli 11. februarja letos, kateri sodnik bo obravnaval zadevo in kdaj se bo sojenje začelo pa še ne morejo napovedati. 

Inšpektor je bil o črni gradnji na Parecagu obveščen že leta 2007, a je potreboval tri leta, da je opravil prvi ogled. Odločba o rušenju je nato sledila še pozneje, sredi 2013. Odločba je zdaj pravnomočna, a črna gradnja še stoji, saj se Türkovi z različnimi pritožbami in revizijami rušenju izmikajo.

Galjaniču po navedbah časnika grozi do leto dni zapora. Obtožen je zlorabe uradnega položaja in pravic. Da inšpektor ni ravnal povsem v skladu s pravili, je še pred ovadbo opozorila tudi Komisija za preprečevanje korupcije.

Odstopil, a trdil, da ni ravnal napak

Galjanič je zaradi očitkov, da v primeru črne gradnje družine Türk ni ustrezno ukrepal, sredi leta 2013 sicer sam odstopil z mesta vodje koprske gradbene inšpekcije, a ob tem vztrajal, da v tem primeru ni imel drugačnih meril kot pri drugih. Pojasnil je, da so inšpektorji preobremenjeni in da imajo veliko zadev, ki jih ne uspejo rešiti preprosto zato, ker jih je premalo, pripad zadev pa je vsako leto večji. Tako naj bi bile nekatere zadeve še starejše, kot je črna gradnja družine Türk.

Do zdaj so bili Türkovi z različnimi pritožbami in revizijami uspešni pri kupovanju časa in izmikanju rušenju. Türkovi bi morali vili z bazenom porušiti že do 30. oktobra lani, a tega niso storili. Vložili so celo vlogo za spremembo gradbenega dovoljenja, s katero so želeli legalizirati obstoječe objekte, vendar jim je piranska upravna enota januarja vlogo zavrnila. A odločitev še ni pravnomočna.

Inšpekcija jim je novembra lani sicer odobrila odlog za čas, dokler odločitev o gradbenem dovoljenju ne bo pravnomočna. Gradbena inšpekcija bi lahko sicer objekte že pred zahtevo za odlog porušila sama. Odločba gradbene inšpekcije za rušitev je bila namreč kljub vsem pritožbam Türkovih pravnomočna in izvršljiva. Razkošne nezakonite posesti pa še niso porušili, ker še ni prišla na vrsto.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • zdrej 12:36 16.april 2015.

    Ja in kaj je problem? Onemu v Bohinju sop porušili zgradbo v kateri je živel, tu pa samo serjejo, ker se bojijo šefov, ki se bojijo šefov in tako naprej. Drug teden naj bodo tam policisti, inšpektorji in buldiožerji, da ...prikaži več se to poruši na Türkove stroške.

  • Avatar čavez
    čavez 19:41 15.april 2015.

    Je treba preverit kolk je spravil v žep.

  • dragec 17:02 15.april 2015.

    Kako si butast, 2/3 predsedstva SSDSS so prejšnje komuinjare, ali-ti rdeči vragi