Slovenija
11 ogledov

Inšpektorje so izmozgali

“Število inšpektorjev na MJU smo povišali in kljub temu dosegamo zmanjšanje štev Žurnal24 main
Upadanje. Vse manj inšpektorjev, čeprav zanje ne velja omejitev zaposlovanja.

Manjko. “Uradni veterinarji delajo 365 dni na leto, 24 ur na dan. Teh imamo na voljo vedno manj. V Ljubljani je denimo leta 2006 delalo 41 inšpektorjev, danes pa le še 31. Za letos so nam odvzeli pet odstotkov za plače; to pomeni 15 plač manj, 15 ljudi manj,” pravi Vida Čadonič Špelič, direktorica Veterinarske uprave Republike Slovenije (Vurs). Danes je tu zaposlenih 205 inšpektorjev, potrebovali bi jih še 19.

Kadra manj, zadev več

Dodali pomorske. Leta 2008 je bilo zaposlenih 1.465 inšpektorjev, leto pozneje 31 manj. 31. 12. 2010 jih je bilo v skladu s poročili, ki jih je prejel inšpekcijski svet, zaposlenih 1.438, a je v letošnjo tabelo dodana pomorska inšpekcija s petimi inšpektorji.

Pregledov več.
Povprečno število pregledov na inšpektorja se je od leta 2007 do 2009 povečalo le za dva, čeprav se je število inšpektorjev zmanjšalo. Vurs in IKGP na primer opravita kar dvakrat več pregledov od povprečja vseh.

Pol milijona pregledov.
Po poročanju inšpekcijskih služb je bilo lani opravljenih 518.237 pregledov, zaradi spremenjenega informacijskega sistema na Vursu skoraj polovica pregledov pripada njim. Število pregledov v primerjavi z letom prej se je, če odštejemo Vurs, povečalo za 1.022.

Kakšno je stanje drugje? Na inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (IKGP) se med drugim zmanjšuje število rednih pregledov; potrebovali bi od 18 do 20 novih zaposlitev.

Na inšpektoratu za okolje in prostor bi jih za optimalno delo potrebovali dodatnih 46. “Zmogljivost opravljanja predvsem inšpekcije za področje delovnih razmerij in socialne inšpekcije je presežena,” pa sporočajo z inšpektorata za delo.

Kadri v rokah ministrov
Da je število inšpektorjev manjše kot obseg nalog, je ugotovila že vlada leta 2009, pravi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs, a je s sklepom o omejitvi zaposlovanja v obsegu –1 odstotka izrecno dovolila, da ta omejitev ne velja za inšpekcijske službe ter da lahko zaposlijo inšpektorje na sistematizirana in nezasedena mesta.

“Poudarjam, da je kadrovska politika tudi glede inšpekcijskih organov, ki so organi v sestavi resornih ministrstev, v celoti v rokah resornih ministrov,”
konča.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.