Slovenija
17361 ogledov

Inšpektorji imajo te dni polne roke dela, to je razlog

Trgatev Profimedias
Inšpekcija za vinarstvo, ki deluje znotraj inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, v skladu z zakonom, ki ureja področje vinogradništva in vinarstva, tudi letos nadzira potek trgatev. Podatki o številu nadzorov in ugotovitvah bodo znani predvidoma konec letošnjega oktobra.

Kot so danes sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, imajo inšpektorji v času trgatev različne naloge.

Pooblaščene organizacije iz treh vinorodnih dežel tedensko objavljajo stanje glede dozorevanja grozdja, pod določenimi pogoji pa lahko izdajo tudi dovoljenja za obogatitev vina. Gre za dovoljen enološki postopek, s katerim se poveča volumenski delež alkohola v odstotkih.

Nadzor nad izdanimi dokumenti pooblaščenih organizacij izvaja inšpekcija za vinarstvo. Če želi pridelovalec pridelati vino z označbo vrhunsko vino z zaščitenim geografskim poreklom, mora pridobiti mnenje pooblaščene organizacije o ustreznosti količine ter kakovosti grozdja za pridelavo vrhunskega vina, zlasti glede stopnje naravnega alkohola in zdravstvenega stanja grozdja.

Inšpekcija nato pregleda zapisnike pooblaščenih organizacij, merilne naprave za merjenje sladkorne stopnje v grozdju ter ostalo opremo za vse kategorije grozdja pri pridelovalcu, ki sprejema vino.

Grozdje sicer lahko odkupujejo le samostojni podjetniki posamezniki in pravne osebe, ki za to dejavnost izpolnjujejo predpisane pogoje glede strokovne usposobljenosti, prostorov in opreme ter so vpisane v register. Fizične osebe pa se praviloma lahko ukvarjajo s pridelavo grozdja, mošta in vina ter drugih proizvodov le, če je grozdje njihov lastni pridelek.

Inšpekcijski nadzor obsega pregled dokumentacije, ki spremlja grozdje, ter nadzor zdravstvenega stanja grozdja, sortnosti in količine grozdja na odkupnih mestih.

Nadzor prevoza grozdja pa se izvaja z namenom povečanja deleža prijavljenega pridelka grozdja in omejevanja nelojalne konkurence registrirani pridelavi vina ter z namenom preprečevanja zavajanja potrošnika glede porekla vina. Pri nadzoru sodelujejo predstavniki policije ali Finančne uprave RS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.