Slovenija
109 ogledov

Inšpektorji napredovali mimo pravil

Andrejka Grlić Saša Despot
Računsko sodišče odkrilo napake in nesmotrno poslovanje tržnega inšpektorata v preteklih letih. Preiskuje jih tudi policija.

Ljubljanski kriminalisti, neuradno, preverjajo ali šefinja Tržnega inšpektorata RS (TS) Andrejka Grlić (načrtno) dopušča domnevno neupravičeno trošenje davkoplačevalskega denarja. Policija namreč preiskuje domnevno sporno vodenje inšpektorata.

"Lahko potrdimo le to, da Policijska uprava (PU) Ljubljana vodi predkazenski postopek v zvezi s sumi, da je bilo storjeno uradno pregonljivo kaznivo dejanje, ki naj bi se nanašalo na nepravilnosti pri delu poslovanja inšpektorata v okviru Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo," poudarjajo na policiji.

Čaka jih popravni izpit

Neštete zlorabe položaja in domnevno trošenje za osebne potrebe Grlićevi očita anonimna prijava, ki so jo konec lanskega leta prejeli med drugim tudi na računskem sodišču (RS) in na sume kaznivih dejanj opozorili še policijo. "Predkazenski postopek poteka na podlagi ovadbe RS," pojasnjujejo na policiji.


RS pa je nedavno odkrilo nepravilnosti med drugim tudi pri zaposlovanju in napredovanjih zaposlenih na TS, napake pri uvrščanju zaposlenih v plačne razrede, napake pri javnih naročilih ter pri organizaciji izobraževanj, usposabljanj inšpektorjev. Pred dnevi je RS namreč zaključilo s podrobno revizijo poslovanja TS v letih 2011 in 2012 ter izdalo poročilo.

"RS je o pravilnosti poslovanja TS v letih 2011 in 2012 izreklo mnenje s pridržkom, ker je Tržni inšpektorat v določenih primerih posloval v neskladju s predpisi. RS je od TS zahtevalo predložitev odzivnega poročila, v katerem mora izkazati odpravo nepravilnosti pri določanju in obračunavanju plač ter podalo tudi priporočili za izboljšanje poslovanja," pravijo na RS.


TS mora torej zdaj RS s podrobnim načrtom poslovanja, zlasti porabe javnih sredstev v bodoče, dokazati kako namerava odslej preprečevati morebitne nove napake, najprej pa odpraviti že ugotovljene. Takšno odzivno poročilo mora TS na RS predložiti v največ 90 dneh, kot določa Zakon o RS, sicer TS oziroma Grlićevi kot šefinji grozi denarna kazen.

Za pojasnila o teh očitkih smo prosili tudi tržni inšpektorat, njihove odgovore še pričakujemo.

Anonimna prijava šefinji Tržnega inšpektorata med drugim očita, da naj bi:

- si kot vodja inšpekcijskega sveta izplačevala dodatke, ki ji ne pripadajo;

- predavala med službenim časom in zato prejemala dodatno plačilo;

- predavala zavezancem, pri kateri inšpektorji vodijo inšpekcijske nadzore;

- nekaterim omogoča bliskovito napredovanje, mimo vseh pravil in zakonske podlage.

 

 

Komentarjev 8
  • Oja 16:39 09.oktober 2014.

    Kolk pa to stane da najdejo enga ki ni izdal računa za kavico in kolk bi jih moral ulovitda bi to not prnesl MILIJARDE, KI NAM JIH JE ZAPRAVILA BRATOVŠKOVA???

  • kar_en 12:14 23.julij 2014.

    Šla v SDS in jo njen bivši kofetkar Vizjak postavi za glavno inšpektorco. Ko SDS kaže slabo, prestopi k Virantu in obdrži stolček. Zaradi slabih predvolilnih obetov pred nekaj tedni iztopi tudi iz DL. Na TV se rada afna in ...prikaži več govori neumnosti. Ne pozna prava, diplomo je verjetno kupila v Banjaluki v času tamkajšnje vojne - menda v Sloveniji njena diploma sploh ne bi smela biti veljavna. Inšpekcijo vodi kot otroški vrtec in nadira sodelavce kot cucke. Brez nekaj vsaj delno sposobnih podrejenih nekako funkcionirajo, ona jim v zahvalo vrača z ugodnostmi. Pred leti je po svoji neumnosti v totalko spremenila službeni avto. Sama dela na črno, hkrati pa je najbolj zadovoljna, ko tudi njej ne izdajajo računov oz. ji delajo zastonj. Bauhaus je posebej zanjo šel iskat en izdelek v Maribor, ker ga je v ljubljani zmanjkalo in jim je grozila. Na kosilih se privat dobiva z direktorji firm, ki so v neugodnih inšpekcijskih postopkih.Kdaj bo vendar takšnim nesposobnim povzpetnikom odklenkalo?

  • kapibara 10:31 23.julij 2014.

    ..pa na vseh vodilnih mestih so se ( so nam) ukoreninili taki na ...iĆ