Slovenija
54 ogledov

Inšpektorji nič ne vedo

Tudi včeraj so bili na gladini potoka Galjevec vidni oljni madeži, v zraku pa je Žurnal24 main
Izlivanje olja. Gasilci namestili pivnike, policisti še zbirajo informacije.

“Na Peruzzijevi cesti kurilno olje že približno dva tedna odteka iz neznane hiše v potok Galjevec, ki se izliva v Ljubljanico,” nam je sporočila bralka. Povedala je, da gasilci vsak dan zamenjajo pivnike in čistijo strugo, drugi pa ne ukrepajo. “Zakaj pristojne službe ne ukrepajo in ne najdejo povzročitelja?” se je vprašala in dodala, da se smrad širi dva kilometra stran do Osnovne šole Oskarja Kovačiča. Z inšpektorata za okolje in prostor (Irsop) so včeraj odgovorili, da o iztekanju olja nič ne vedo, zato dogodka ne morejo komentirati, in da pri intervenciji ne sodelujejo, ker nimajo teh pristojnosti. 

Kaj narediti?
Nasvet. Na oddelku za zaščito, reševanje in civilno obrambo MOL vse priče nesreč prosijo, naj nesrečo takoj prijavijo na telefonsko številko 112. “Center potem obvesti gasilsko brigado, ki lahko primerno ukrepa, kraj pa si ogleda tudi pristojni inšpektorat,” dodajajo na MOL.

Prijavo poslali tudi Irsopu
Tudi inšpektorat Mestne občine Ljubljana (MOL) o puščanju kurilnega olja ni bil obveščen, je pa po našem poizvedovanju prijavo poslal Irsopu in inšpektoratu za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki sta po besedah glavne mestne inšpektorice Bogomire Skvarča Jesenšek pristojna za to. “Inšpektorat MOL v tej zadevi nima pooblastil za ukrepanje,” je dodala Skvarča Jesenškova.

Na Policijski upravi Ljubljana pa so potrdili, da jih je občan o oljnih madežih obvestil 16. oktobra in da so po ogledu ugotovili, da se je verjetno izlilo kurilno olje ter da to izteka iz skupnega odtočnega jaška, ki pokriva naselje v okolici potoka Veliki Galjevec. “Policisti informacije še zbirajo, o dogodku pa smo obvestili tudi pristojne službe,” je sporočil Vinko Stojnšek, tiskovni predstavnik ljubljanske policijske uprave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.