Slovenija
22 ogledov

Inšpektorji Pink SI niso obiskali

S plačili imajo težave tudi na Pink SI – vsi odpuščeni še vedno čakajo decembrsk Žurnal24 main
Pink SI inšpektorat za delo ni vzel pod drobnogled. Je pa ugotovil 21 kršitev na področju dejavnosti v zvezi s filmi, video in zvočnimi zapisi ter radijski in televizijski dejavnosti.

49 pregledov, 34 kršitev
Inšpektorat za delo je lani (do novembra) opravil 42 inšpekcijskih pregledov v dejavnosti v zvezi s filmi, video in zvočnimi zapisi ter radijski in televizijski dejavnosti. Ugotovili so 21 kršitev delovnopravne zakonodaje. Pravnim osebam, zasebnikom ali posameznikom so izdali 6 plačilnih nalogov in 8 odločb o prekršku.

Na področju varnosti in zdravja pri delu so opravili 7 inšpekcijskih pregledov ter ugotovili 13 kršitev. Pod drobnogled pa niso vzeli Pink SI, pri katerem po navedbah naših virov razmere za delo morda ne ustrezajo vsem zahtevanim standardom. "Inšpekcijskega nadzora nismo opravili in tudi nismo prejeli nobene prijave," nam je povedal Borut Brezovar, glavni inšpektor Inšpektorata RS za delo.

Na Pink SI je že nekaj časa pestro. Preberite še:
Praktično vsa ekipa odpuščena čez noč
Črna usoda rožnate televizije?

Postopek na Apeku še poteka
Zato pa so pritožbo – da program Pink SI ne predvaja zadostnega obsega programskih vsebin lastne produkcije – prejeli na Apeku. Kot nam je povedala predstavnica za stike z javnostmi Tina Čuček, so uvedli postopek strokovnega nadzora. Kdaj naj bi bil končan, na Apeku ne morejo oceniti.

V prvi fazi postopka lahko Pinku izdajo opozorilo k odpravi kršitev v zahtevanem roku, hkrati pa inšpektoratu podajo predlog za uvedbo postopka – inšpektorat pa lahko na podlagi opozorila izreče tudi globo.

Največ težav pri plačah
Na povpraševanja v zvezi z delom inšpektorata na področju medijev nam je Brezovar povedal še, da med najpogosteje ugotovljene kršitve delovnopravne zakonodaje v medijih spadajo:
– kršitve v zvezi z izplačilom plače (lani 8 primerov);
– neizplačevanje regresa za letni dopust (4);
– nesklenitev pogodbe o zaposlitvi oziroma pogodbe civilnega prava, na podlagi katere se lahko opravlja delo in neprijava delavca v zdravstveno ter pokojninsko in invalidsko zavarovanje (4).

V teh primerih so inšpektorji izdali štiri ureditvene in eno prepovedno odločbo, izdali pa so tudi šest plačilnih nalogov.

Varnost in zdravje pri delu 13 kršitev
Na področju varnosti in zdravja pri delu pa so opravili 7 inšpekcijskih pregledov in ugotovili 13 kršitev, med drugim delodajalci niso usposabljali delavca za varno delo, zagotovili prve pomoči, prepovedi kajenja v zaprtih delovnih prostorih, izvedli pregledov električnih inštalacij in delovne opreme itd. Pri enem pa so ugotovili, da neustrezno skladišči nevarne snovi na delovnih mestih ter ima neustrezno delovno opremo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.