Slovenija
18 ogledov

Inšpektorji poleti pregledovali račune

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Carinska in davčna uprava poleti opravila skoraj 14.000 pregledov.

Zaradi preprečevanja sive ekonomije sta davčna in carinska uprava od 1. julija opravili 10.150 preventivnih obiskov in 3640 davčnih inšpekcijskih pregledov. Potrošniki so v okviru akcije pošiljanja fotografij računov poslali 1544 sporočil MMS, ki jih bosta organa uporabila v nadaljnjih postopkih."Upravi sta v postopkih zaznavali nepravilnosti, kot so pomanjkljive evidence, neizdajanje računov, izdajanje nepopolnih računov," so zapisali na Cursu.

Dva kroga

V prvi fazi so davčni inšpektorji prikrito fotografirali račune, carinski mobilni oddelki pa so preventivno obiskali več kot 8300 davčnih zavezancev po vsej Sloveniji. Seznanjali so jih s spremembami pri izdajanju računov, razdeljevali informativne zgibanke in zbirali informacije na terenu.

V drugi fazi je potekal skupni nadzor ekip davčnih inšpektorjev in carinskih mobilnih enot, ki so pregledovale blagajniško poslovanje ter opravljale trošarinsko kontrolo prodaje tobačnih izdelkov in alkoholnih pijač.

Nadzor prodaje tobaka in alkohola

Mobilne enote so preverjale, ali oseba prodaja tobačne izdelke, ali je prijavljena v evidenco popisa zalog cigaret, ali imajo tobačni izdelki tobačno znamkico, ali se prodajajo po predpisanih drobnoprodajnih cenah (prodaja po višji cenah od prijavljenih ni dovoljena). Pri alkoholnih pijačah so ugotavljali, ali oseba prodaja alkoholne pijače oz. prodaja alkoholne pijače malih proizvajalcev žganja (registriranih/neregistriranih) ali neznanih proizvajalcev.

Proizvajalec mora biti namreč registriran kot trošarinski zavezanec in plačevati trošarino.

Komentarjev 4
  • privat 20:37 14.september 2013.

    to je le metanje peska v oči...naj raje carinik pokažejo rezultate svojega dela!! Bistvo je VEČ ZASLUŽITI in tako da države več dobi!! Ne pa pri nas ubiti malega človeka ,ker ni prijavil enega jajca od stare kure!!!!! več denarja ...prikaži večja v obtok ne pa v ciper!¨!! Tukaj dlajte red!

  • sprehajalec 22:42 12.september 2013.

    Trovlak, vseh 58.000 S.P in d.o.o., ki niso na državni dojki, ima povsem enak občutek. Pa zakaj se to dogaja? Ker je sp in privatnik razredni sovražnik v razrednem boju, ki traja od prve nacionalizacije naprej od leta 1946. Privatnik ...prikaži več je lopov in ima denar, pa ga skriva. Zato vsej 1.950.000 Slovencev slavo živi. Zaradi privatnika. Če bo DURS naredil svoje pri privatniku in ga stisnil, bo omenjena številka začela evropsko živeti. Kar Hanžka vprašaj, pa tiste tipe, ki skačejo z M35 sovjetsko kapo z zvezdo, dodano TIGR znak spodaj na vsaki proslavi, pa 650.000 penzionerjev, pa 200.000 razširjene državne uprave, a 300.000 v službah v firmah v državni lasti, samo tistih 150.000 uradno brezposelnih, bi ti mogoče dalo prav. Tukaj ni rešitve, Slovenija ima pač vlado, ki si jo večina ljudi želi, pa tudi nobena druga ne bo boljša, ker večina je preskrbljena. Privatnik ma pa itak dost in krade... Bo pač evropa morala povedati svoje, tukaj ni rešitve. Diletantizem je v državni upravi in

  • Trovlak 21:42 12.september 2013.

    Velikokrat sanjam kako mogočna utrdba na kateri so vklesane črke D in U in R in S, gori, ljudje pa se panično derejo z oken. Meni skratka sploh ni jasno kako ima slovenija (zanalašč z malo, ker si tako lopovska ...prikaži več in prevarantska država velike začetnice ne zasluži) toliko neplačnikov, meni kot s.p.-ju, ki na leto obrnem komaj 30k evrov, pa so že dvakrat poslali opomin s terjatvijo, da jim nisem plačal enkrat 40 evrov drugič pa okrog 21 evrov. Pa ne to, da jim ne bi hotel, samo prispevke sem na napačen slic nakazal in že je bil zanje nerešljiv problem in potreba po terjanju. Tistih milijonov pa ne vidijo. Ma daaaaj banda ena. Grem sanjat naprej.