Slovenija
10464 ogledov

Inšpektorji poostreno tudi na smučiščih: To so odkrili!

sneg smučišče smučanje Vogel smučar Profimedia
Smučate lahko le, če izpolnjujete pogoj PCT.

"Ugodne snežne razmere na slovenskih smučiščih omogočile ugoden začetek smučarske sezone. Da bi zagotovili varne pogoje uporabnikom, smo nemudoma pristopili pristojni nadzorni organi," je na današnji tiskovni konferenci uvodoma povedala Patricija Furlan Fon, glavna inšpektorica inšpektorata za infrastrukturo. "Sezona ob neugodnih epidemioloških razmerah zahteva od upravljavcev smučišč dodaten nadzor, s strani uporabnikov pa spoštovanje ukrepov."

Na pobudo NIJZ je policija sklicala koordinacijo nadzornih organov, da bi določili prioriteten in poostren nadzor nad izvajanjem pogoja PCT, ne da bi bili pri tem zanemarjeni preostali elementi nadzora, ki omogočajo varno delovanje žičniških naprav in smučišč. "Uskladili smo nadzor, zlasti med vikendi, da ne prihaja do podvajanja, si razdelimo lokacije," razlaga Fonova. "Tako preverjanje PCT pogoja na eni lokaciji izvaja le en nadzorni organ, s čimer opravimo večje število nadzorov na dan na različnih smučiščih."

Zadnji vikend je bilo odprtih 16 smučišč, delovalo je 83 od 109 žičniških naprav. "Opravili smo 26 nadzorov in izrekli devet opozoril po zakonu o inšpekcijskih nadzorih," je razložila Fonova. "V večini primerov je šlo za nepravilnosti v zvezi z vrstami pred blagajno ali kabinske žičnice, kjer ni bilo predpisane razdalje 1,5 metra. V vseh navedenih primerih so bile nepravilnosti po opozorilih inšpekotorjav odpravljene."

Smučanje na Pohorju | Avtor: Marprom Marprom

Odzvali so se tudi na prijavo o neizvajanju PCT nadzora na enem od smučišč, kjer so naslednji dan opravili nadzor. "Ugotovili smo manjše nepravilnosti, ki so bile odpravljene že tekom nadzora," je povedala Fonova. "Kontakt smo vzpostavili tudi z žičniškimi upravljavci, ki so vse ponovno pozvali k izvajanju ukrepov ob epidemiji."

Ob tem inšpektorji opozarjajo, da je uporaba žičniških naprav in njim pripadajočih smučišč dovoljena le osebam, ki predložijo dokazilo o izpolnjevanju PCT pogoja ter osebnih dokument. V zaprtih kabinah in na odpritih žičniških napravah, kjer so zasedeni vsi sedeži, je obvezna tudi uporaba mask. "Če so na štirisedežnici zasedeni vsi sedeži, če sta na dvosedežnici zasedena oba sedeža, je potrebna uporaba maske, ki mora biti kirurška ali ffp2," pojasnjuje inšpektorica. 

V vrsti za vlečnico je potreben razmak 1,5 metra. "Potem ni govora o maskah, vrste morajo biti kačaste," pravi Fonova. Če v vrsti ni mogoče upoštevati predpisane razdalje, je potrebna uporaba maske, kirurške ali ffp2. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • David_Cobb 14:00 20.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar Lion007
    Lion007 13:37 20.december 2021.

    A na Rašici pa ni nobenega inšpektorja? 😡 😡 😡 😡 😡

  • kapibara1 13:02 20.december 2021.

    Celo na Blegoš je rini inšpektor, vse zasneženo in napisal kazen: Kolikšna je le bila nagrada ko se prišel v dolino/ službo ?