Slovenija
10657 ogledov

Inšpektorji svarijo nad najemanjem teh kreditov

Denar, evri
Opozorila tržnega inšpektorata.

Tržni inšpektorat RS je po uveljavitvi novih pogojev pri najemu bančnih posojil potrošnike opozoril, naj bodo pri najemu kreditov na nebančnem trgu previdni. "Zaostreni pogoji ne veljajo za nebančne kreditodajalce, zaradi česar je moč pričakovati preliv povpraševanja na ta ne povsem transparenten trg," so ugotovili.

"Pri tovrstnih kreditodajalcih so potrošniki izpostavljeni večjim tveganjem in drugačnim pravilom izterjave. Nikakor pa naj se za najem kreditov potrošniki ne odločajo pri ponudnikih, ki nimajo ustreznega dovoljenja za opravljanje dejavnosti potrošniškega kreditiranja. Slednjega ponudniki izkazujejo z na vidnem mestu objavljeno nalepko ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo," so izpostavili.

Kot so še opozorili, je treba oglasna sporočila kreditodajalcev presojati zelo kritično ter pred sklenitvijo pogodbe temeljito prebrati vso dokumentacijo. Če obstojijo nejasnosti, je treba zahtevati dodatna pojasnila. Pred sklenitvijo pogodbe pa je treba natančno vedeti, koliko denarja bomo dobili, kolikšen bo mesečni obrok, koliko bomo odšteli za stroške in kakšne so ostale lastnosti kredita, kot so denimo obresti in odlog plačila.

Banka Slovenije V Sloveniji Slovenija Odslej banke s strogimi pogoji za kreditojemalce

Ne brez potrdil!

Spomnili so, da zakon o potrošniških kreditih določa, da morajo ponudniki kreditov na posebej predpisanem obrazcu potrošniku pred sklenitvijo pogodbe posredovati predhodne informacije o kreditu. Potrošnike pa so posebej opozorili na to, naj nikoli ne podpisujejo neizpolnjenih obrazcev pogodb ali drugih dokumentov ter naj se vračilo kredita vrši preko transakcijskega računa dajalca kredita in nikakor ne "na roke" brez potrdila.

V inšpektoratu, ki vrši nadzor nad nebančnimi dajalci kredita z vidika spoštovanja določil zakona o potrošniških kreditih, ugotavljajo, da jih potrošniki na domnevne nepravilnosti opozorijo šele, ko ugotovijo, da ne morejo več plačevati anuitet, in po podani prijavi upajo, da jim kredita ne bo več treba vrniti. A so poudarili, da mora kreditojemalec tudi v primeru ničnosti kreditne pogodbe v celoti vrniti prejeti znesek kredita.

Banka Slovenije je z novembrom zaostrila pogoje pri bančnem kreditiranju prebivalstva. Ocenila je namreč, da se tveganja, povezana predvsem s potrošniškim kreditiranjem prebivalstva, povečujejo, kreditojemalce pa je želela opozoriti na nujnost zavedanja, kje so meje zdravega zadolževanja.

kredit Slovenija Toliko ljudi ne bo več dobilo kredita

kredit | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • e0971c1f9a317a3f36ab638a19c501780199c710 21:06 05.november 2019.

    S takim ukrepom so klovni omogočili da se kriminalni denarni fondi operejo pa še ljudstvo jih bo nagradilo z velikimi obrestmi.

  • ak 18:08 05.november 2019.

    Hvala bankam, ki nas v skrbi za naš dobrobit silijo v takšne kredite.

  • sam50 13:25 05.november 2019.

    Najprej čez noč blokirajo revežem dostop do osnovnih dobrin,ki si jih lahko privoščijo le preko kratkoročnih posojil,sedaj pa svaritve pred najemanjem kreditov preko oderuških posameznikov. Če bi tako varovali državno premoženje,ko so pod mizo delili milijardna posojila,za katera so vedeli,da ...prikaži več ne bodo nikdar vrnjena bi bila Slovenija pred Švico. Tudi ko so narodu vzeli 5 milijard za pokritje ravno teh kreditov,niso sočustvovali in zavarovali malega človeka,kot hočejo to prikazati sedaj.