Slovenija
18 ogledov

"Institucije pravne države vendarle delujejo"

Igro Bavčar, Boško Šrot Anže Petkovšek
V Slovenijo se počasi vrača občutek pravne države, se je na današnjo obsodbo nekdanjih predsednikov uprav Pivovarne Laško in Istrabenza Boška Šrota in Igorja Bavčarja odzval minister za notranje zadeve Gregor Virant. Optimističen je tudi za vnaprej.

"Institucije pravne države očitno vendarle delujejo in v deželo se počasi počasi vrača občutek pravne države in pravičnosti," se je na sodbo v izjavi za medije v Ljubljani odzval minister za notranje zadeve Gregor Virant.

Kot je ocenil, v državi funkcionirajo policija, Nacionalni preiskovalni urad (NPU) in drugi deli kriminalistične policije, pa tudi tožilstvo in sodstvo. Slednje bo sicer moralo delati še bolje, je ocenil.

V tej luči je napovedal nadaljnje premike naprej oz. nadaljnji napredek v smer večje učinkovitosti. "Domine bodo padale, še se bo dogajalo," verjame.

"Sodišča naj čim hitreje razsodijo"

Oglasil se je tudi predsednik SLS Franc Bogovič: "SLS posamičnih sodb sodišč ne komentira, ves čas pa v vseh odmevnih primerih opozarja, da naj sodišča prednostno, čim hitreje, neodvisno, nepristransko ter visoko strokovno razsodijo tako, da krive obsodijo, nedolžne oprostijo in slovenske državljane končno razbremenijo teže ter posledic, ki jo takšni odmevni in nerešeni primeri puščajo v družbi."

Državljani so po njegovih besedah upravičeni, da se tovrstni veliki primeri čim prej razpletejo, saj da posledice napačnih menedžerskih odločitev in dejanj tudi skozi milijonske ali milijardne luknje v slovenskem bančnem sistemu nosimo vsi.

Ker so politično-gospodarske lovke segale tudi v bančni sektor, je čas, da vlada čim prej vzpostavi delovanje slabe banke, s pomočjo katere bo mogoče sprostiti finančni krč, hkrati pa tudi odkriti tiste, ki so bili na strani bankirjev odgovorni podpisniki pogodb, "ki so povzročile te megalomanske luknje v slovenskem bančnem sistemu", je menil.

"Potrebno je počakati do pravnomočnosti"

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) so medtem opozorili, da bo treba počakati do pravnomočnosti sodbe, saj da tudi v tem procesu velja, da je obtoženec nedolžen, dokler se mu krivda ne dokaže pravnomočno.

"V Združenju VSO menimo, da se mora vsak sodni postopek speljati korektno in pošteno v skladu z zakonodajo ter pravnimi normami," so zapisali v sporočilu za javnost in dodali, da upajo, da bodo sodni postopki speljani tudi za vse tiste, ki so po osamosvojitvi oškodovali državo Slovenijo.

"Ne glede na izrečeno sodbo pa združenje spoštuje pomemben prispevek Igorja Bavčarja kot ene ključnih oseb slovenske osamosvojitve," so sklenili.

Komentarjev 6
  • slajan 16:02 20.julij 2013.

    Čestitke tožilcu Kozini. Takih Slovenija rabi vsaj 50. Tajkune, kot je Bavčar najdete v vsaki vasi - vsa podjetja, ki so danes v zasebni lasti, leta 1995 pa so bila državna, pod drobnogled.

  • nejansizmu 07:50 20.julij 2013.

    na bruhanje mi gre, ko preVirant, ki je skupaj s sVinjkotom kradel referendumske podpise, govori in pametuje o pravni državi... pozablja se tudi to, da gre zasluge za uspešno preganjanje gospodarskega kriminala pripisati predvsem dobremu delu dvojice Zalar&Kresal;. ...prikaži več Prav onadva sta začrtala smernice učinkovitejšega pregona kriminala (NPU, veliko novih, uspešnih tožilcev).A seveda: takoj se najde kakšen preVarant, ki primakne svoj stolček in si pripenja zasluge za nekaj, za kar ni naredil nič..Vse bolj se sprašujem, kdo je večji gnus: Janša, preVarant ali Pahor. Težko se je odločiti v tako hudi konkurenci...

  • Šemefuky 22:44 19.julij 2013.

    Točno tako, če bi policija in tožilstvo delovala bi morala začeti pri prašičjeglavemu.