Slovenija
10740 ogledov

Intelektualci vladi svetujejo diametralno nasprotno, tako se je odzval Golob.

Vlada Robert Golob Vlada RS
Vlada prejela dve javni pismi.

V javnem pismu, naslovljenem na premierja Roberta Goloba in zunanjo ministrico Tanjo Fajon, skupina slovenskih intelektualcev opozarja, da bo mir v Ukrajini mogoče doseči le z lojalno in odločno podporo ukrajinski obrambi, ne pa z münchenskim popuščanjem.

"Ukrajinski odpor je treba podpreti z vsemi sredstvi!"

"Ukrajinski odpor je treba podpreti z vsemi sredstvi, ki so naši državi kot članici svetovne skupnosti držav na razpolago. Tudi zato, ker je režim Ruske federacije že v preteklosti grobo kršil načelo nedotakljivosti državnih meja kot steber evropske in svetovne ureditve po moriji druge svetovne vojne. Dejstvo, da je nasilna kršitev ozemeljske celovitosti Gruzije in Ukrajine, skupaj s tiho dejansko ukinitvijo samostojnosti Belorusije, minila brez hujših posledic za Rusko federacijo, ni le ustvarilo nevarnega precedensa, temveč služilo – ne prvič v sodobni evropski zgodovini – kot spodbuda za frontalni napad. Zato je nedopustno, da bi tuje države v imenu »miru za naš čas« pristale na trgovanje z ozemljem napadene države," so zapisali podpisniki.

Na podlagi navedenega vztrajamo, da razumna politika do ruske agresije na Ukrajino terja vztrajno prizadevanje za mir, ki pa ga je po našem mnenju možno doseči le z lojalno in odločno podporo ukrajinski obrambi, za katero so se ob izbruhu vojne odločili Ukrajinke in Ukrajinci. Prav tako verjamemo, da mora iskanje trajnega miru izhajati iz neomajnega spoštovanja suverene in demokratično izražene volje ukrajinskega ljudstva.

Med petdesetimi podpisniki so tudi Miro Cerar, Rajko Pirnat, Branko Soban, Gregor Golobič, Janez Juhant, Alenka Puhar, Gregor Virant, Frane Adam, Janez Šušteršič, Aleš Maver, Dejan Steinbuch, Žiga Turk, Pavle Gantar in Renata Salecl. 

Polom sporazumov

"Slovenija je bila v preteklosti sama žrtev ekspanzionističnih skomin in genocidnih politik režimov v njeni soseščini. Tudi zato je v vitalnem interesu naše države, da zastavi ves svoj ugled in vpliv, da se zoperstavi vrnitvi k »münchenskemu formatu« pogajanj, kjer prizadeta država čaka na odločitev samooklicanih velesil. Polom »sporazumov« iz Minska nam dokazuje, da takšen format ne vodi ne v stabilnost ne v mir, temveč služi zgolj za upravičevanje kršitev mednarodnega prava in vodi k nadaljnji agresiji," so še zapisali.

"Najti je treba pristope, ki bi vodstvi pripravilo do pogajanj"

Gre za pismo z diametralno nasprotnim stališčem kot je v pismu, ki ga je pred dnevi na vlado naslovila druga skupina intelektualcev, med katerimi sta tudi dva nekdanja predsednika države, Danilo Türk in Milan Kučan. Slednji pozivajo k "razumnemu oblikovanju stališča do vojne v Ukrajini in k uresničevanju zavez iz koalicijske pogodbe, da bo vlada na področju zunanje in obrambne politike izhajala iz ‘ustavnega načela mirovne politike ter kulture miru in nenasilja". Med podpisniki so še Aurelio Juri, Bojko Bučar, Lucija Čok, Bogomil Ferfila, Franco Juri, Gorazd Kovačič, Vlado Miheljak, Vesna Mikolič, Rastko Močnik, Rudi Rizman, Svetlana Slapšak, Primož Šterbenc in Darko Štrajn. Podpisniki poudarjajo, "da morata Zahod in Slovenija poiskati alternativne pristope k ukrajinski vojni – take, ki bi rusko in ukrajinsko vodstvo pripravili k resnim mirovnim pogovorom.” Pismo je bilo objavljeno v časopisu dnevnik. 

Odziv predsednika vlade Roberta Goloba

"Edino mesto, kjer imamo politiki pravico o tem razpravljati, niso mediji, ampak parlament. Parlament je tista institucija, ki jo je prejšnja vlada glede tega popolnoma ignorirala, mi tega ne nameravamo," se je na pismi odzval predsednik vlade Robert Golob in napovedal sklic odbora za zunanjo politiko. 

Komentarjev 24
  • sokol7 20:30 14.junij 2022.

    Vlada Roberta Goloba nadaljuje s “strokovnimi” kadrovanji. Vodja kabineta ministrice za digitalizacijo dr. Emilije Stojmenove Duh je namreč postala Inge Kobe. “Medicinska sestra, ki se ukvarja z izdelovanjem glinenih posod, povrhu pa je še zasebna partnerka Toneta Kregarja iz glasbene ...prikaži več skupine Mi2, sicer vidnega člana stranke SD,” o novi kadrovske pridobitve razkriva raziskovalni novinar Bojan Požar.

  • ivo5 15:31 14.junij 2022.

    Edino pravilno, parlament vodi državo, ne vplivni posamezniki.

  • rd2dmk2 15:28 14.junij 2022.

    tile podpisniki naj najprej povedo kako si to predstavljajo. jest na primer, da popokajo še janeza ( ta bo vodič ) in matejčka, ta pa ve kje so tanki, pa gredo složno v ukrajino si zelo aktivno in prizadevno borit ...prikaži več za mir. lahko gredo do vsakega ruskega vojaka do generala pa jih prepričujejo milom ili silom da je vojna nepotrebna. pa da vidimo, kolk so nabrušeni za akcijo.