Slovenija
149 ogledov

Intenzivne priprave na nov begunski val

begunci Saša Despot
"Tranzita migrantov, kot smo ga doživeli lansko jesen, ne bomo tolerirali," pravi ministrica za notarnje zadeve Vesna Györkös Žnidar. Slovenija bo, če se balkanska migracijska pot ponovno odpre, prisiljena sprejeti skrajne ukrepe, napoveduje ministrica.

"Okoliščine so zdaj bistveno drugačne kot ob lanskem migrantskem valu," poudarja ministrica Vesna Györkös Žnidar.  Sosednje države kot tudi ciljne države zaostrujejo azilno politiko, močne omejevalne ukrepe glede prihoda migrantov izvaja tudi Nemčija. Avstrija krepi nadzor na meji, prav tako nadzor na meji s Srbijo krepi Hrvaška. "S Hrvaško sicer trenutno dobro sodelujemo, vendar se zavedamo, da je Hrvaška pred volitvami, zato je tukaj prisoten element nestabilnosti," pravi Györkös Žnidarjeva. 

"Tranzita kot je bil lani ne bomo tolerirali"

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Slovenija v vseh mednarodnih participacijah jasno podaja stališče, da prehod beguncev skozi državo, kot se je dogajalo v času drugega begunskega vala, zanjo ni več sprejemljiv, pravi ministrica. "Slovenija se na možen nov begunski val intenzivno pripravlja, čeprav so določene dimenzije še neznanka. Situacija zna biti zelo zapletena."

Slovenija bo sama določila pogoje vstopa

"V odsotnosti evropskih rešitev bo Slovenija, kot suverena država, sama določila pogoje vstopa," napoveduje ministrica. V zadnji fazi je tako priprava spremembe zakona o tujcih, s katero bodo spremenili postopke in omogočili lažje vračanje tistih, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop ali pa so v državo ilegalno vstopili. Pri tem računajo tudi na nepredvidljiva ravnanja sosednjih držav.

"Ukrepi so skrajni"

"Dolžni smo poskrbeti, da v primeru črnega scenarija ne postanemo žep. Naša prioriteta je zagotavljati javni red. Ukrepi, ki jih pripravljamo, so skrajni, gredo pa v smeri v smeri varovanja notranje varnosti Slovenije."

Ali bo v Evropo znova pljusknil večji val beguncev in migrantov, bo odvisno predvsem od uspeha sporazuma o beguncih med Evropsko unijo in Turčijo, ter od nemške politike do migrantov.

Madžarska gradi dodatno žično ograjo

Horgoš | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Madžarska je že napovedala, da bo zgradila dodatne žične ograje ob meji s Srbijo, kjer je po navedbah tamkajšnje komisije za begunce in migracije trenutno nekaj več kot 4000 beguncev, večjega pritiska migrantov na srbske meje pa ni. Madžarska vsak dan spusti v državo približno 30 migrantov iz Srbije.

Hrvaška krepi nadzor na meji s Srbijo

Iz Hrvaške poročajo, da je notranje ministrstvo zaradi priprav na nov begunski val vrnilo vse policiste v njihove policijske postaje v Slavoniji na vzhodu države, potem ko so bili razporejeni na obali kot pomoč med turistično sezono.

Ograja na meji s Hrvaško ostaja

Slovenska policija s pomočjo vojske izvaja, kot navaja notranja ministrica poostren nadzor na meji, prav tako pa tudi v notranjosti države. V pripravljenosti ostajajo begunski centri v Dobovi, Šentilju, Lendavi in na Vrhniki. Prav tako na meji ostajajo tako imenovane tehnične ovire. V občini Kostel je danes vojska na območjih, kjer obstaja možnost, da Kolpa poplavi,  žico z žiletkami zamenjala s panelno ograjo.

postavljanje panelne ograje, Slavski Laz | Avtor: I. V. I. V.
postavljanje panelne ograje, Slavski Laz | Avtor: I. V. I. V.

Komentarjev 33
  • Zmago 09:27 03.september 2016.

    Ja, ja in kaj ima Slovenija s kolonijami ?? Sicer pa kdo ve na kakšnem nivoju bi bili v Afriki,........Mogoče so jim kolonialisti prinesli tudi kaj koristnega, ....................... pozabili pa so na kondome pa kontracepcijo,....... Žal so eni na nivoju ...prikaži več nekaterih drugih živalskih (golazenskih) vrst, ......... več je hrane, bolj se množijo, preživljajo jih pa naj drugi ? Za "protiuslugo" pa delajo škodo, uničujejo in širijo sistem in način življenja pred katerim so ??? "kao bajagi" pobegnili ???

  • jakec1575 18:55 02.september 2016.

    še danes se placuje kolonialni davek, kot del pogodbe umika. preveri. Francija in anglija od tega še živita. za Portugalsko pa ne vem.

  • h3o 16:53 02.september 2016.

    jakec, evropske kolonije v afriki in desno? koliko držav v afriki in desno pa govorijo špansko angleško pa portugalsko?