Slovenija
16 ogledov

"Interes za NLB je!"

Sestanek pri Virantu Boštjan Tacol
Minister zagotavlja, da so zasebni vlagatelji zainetresirani za dokapitalizacijo NLB, vnedar kdo to so, ni povedal.

Finančni minister Janez Šušteršič je pojasnil, da interes zasebnih investitorjev za dokapitalizacijo NLB obstaja. Napovedal je, da bodo prihodnji teden pogledali veljavno strategijo upravljanja NLB in, če bo to potrebno, spremenili. Nato bi v pogajanjih z vlagateji storili vse korake za uspešen zaključek pogajanj.

"Vztrajali pa bomo, da država še naprej ostane lastnica 25 odstotkov plus ene delnice," pravi Šušteršič.

Pojasnjuje, da se bo tudi nova uprava NLB iskala že skupaj z novimi investitorji.  "Od tisih, ki so zadolženi za upravljanje z državnimi deleži, pričakujemo, da bodo ravnali odgovorno, da ne bi nato potem dokapitalizacija padla na proračun," je minister jasno sporočilo dal tudi Agenciji za upravljanje kapitalskih nalozb.

Na vprašanje, kdo so interesneti, ki jih ves čas posredno omenja, je minister povedal, da o tem ne more govoriti, saj "v finančnem svetu velja diskretnost".

Nič nima proti Kitajcem

Minister je pojasnil, da ni vnaprejšnjih preferenc, kdo bi investitorji lahko bili, ter da ne gre za prodajo, „gre za dokapitalizacijo“. „Te postopke bomo skušali izpeljati v predpisanih rokih,“  Prav tako ne vidi nobenih zadržkov, da v NLB ne bi vstopili Kitajci, „če ustrezajo pogojem in so sposobni upravljati banke“.

Ali bodo denar, če jim ne uspe, na koncu kot že kdaj v preteklosti prispevala kar državna podjetja, je pustil nekaj dvoma, saj pravi, da to breme „zagotovo ne bo padlo na družbe, ki za to niso namenjene, na primer energetske družbe in podobno“.

O tem, po kakšni ceni bodo dokapitalizacijske delnice, je povedal le, da po tako visoki, kot je bila zadnja, zagotovo ne.

Oblikovali bodo pogajalsko skupino

Šušteršič je potrdil, da bodo za pogajanja s potencialnim novim vlagateljem oblikovali pogajalsko skupino.

„Ministrstvo ima veliko odgovornost. Ko bo Evropska komisija prišla v Slovenijo, in to bo zelo kmalu, bodo šli na finančno ministrstvo in Banko Slovenije, morda še kam in zato bo morala  biti pogajalska skupina za NLB  dovolj kredibilna,“ je povedal Šušteršič.

O vlogi Agencije za upravljanje kapitalskih naložb v tej pogajalski skupini ga je bilo razumeti, da bo agencija sicer sodelovala, vendar bo pa njena vloga podrejena.

Meni tudi, da je uprava, ki trenutno vodi NLB, to nalogo sposobna  opravljati do poletja, ko bo  banka dokapitalizirana, nato pa se bo novo upravo iskalo v soglasju z  novo lastniško strukturo.

"NLB ne bo politična izpostava"

Šušteršič je ob tem dodal se, da ni nujno, da se bo umik države na 25 odstotkov plus eno delnico zgodil že v prvem koraku ob junijski dokapitalizaciji. Zagotovil je tudi, da je cilj države, da NLB postane dobra poslovna banka, ki bo tudi vnaprej samostojna pri odločitvah: „In nikakor ne sme biti politična izpostava.“

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.