Slovenija
3018 ogledov

Internet ali trojček: nelogičnost v ponudbi, "prisilijo" te, da imaš televizijo

tv sprejemnik Žurnal24 main
Naročen imam trojček, pa sploh nimam televizije, mi je povedal sodelavec, ki pravi, da je trojček cenejši, kot če bi imel naročen samo internet.

Kako je mogoče, da je trojček cenejši od enako hitrega interneta? Več operaterjev nam je namreč (neuradno) povedalo, da imajo s televizijskim paketom s sto programi med deset in 15 evrov stroškov za nadomestila in avtorske pravice, torej bi moral biti samo internet toliko cenejši. A ni, celo dražji je ali pa je razlika do trojčka le nekaj evrov. 

Samo internet hitrosti 80/4 pri Telemachu stane 60,50 evra na mesec, medtem ko je v trojčku dvakrat hitrejši internet (150/4) osem evrov in pol cenejši. 

Kdor želi vrhunski internet, bo v trojčku za 66 evrov dobil hitrost 220/6, medtem ko bo v primeru naročila samo interneta za slabša paketa plačati več, za 100/6 dva evra in pol več, za 120/10 pa sedem evrov več. 

Tudi pri manj zahtevnih uporabnikih praktično ni računice za nakup le interneta. Za 45,50 evra namreč dobiš internet hitrosti 40/4, v trojčku Gold trojka pa za pol evra več kar 70/2. Pri vseh omenjenih trojčkih novi naročniki tri mesece plačujejo le evro naročnine na mesec. 

Trojčke so prenovili ...

"Trendi in zanimanje uporabnikov kažejo na to, da želijo uporabniki združiti čim več storitev pri enem operaterju. Tako so v ospredju Telemachove ponudbe paketi trojček, v zadnjem obdobju pa se kaže tudi izrazito naraščajoči trend združevanja storitev v pakete četverček, ki vključujejo tudi mobilno telefonijo," pravijo na Telemachu.

"Na podlagi tega je naše osnovno vodilo, da pakete trojček, ki zajemajo tudi internetne storitve, izboljšujemo in prilagajamo zahtevam in pričakovanjem naročnikov – v skladu s tem smo pakete v lanskem septembru, podobno kot že nekajkrat pred tem, tudi izboljšali (t.i. trojne internetne hitrosti so postale standardna ponudba). Telemachova osnovna storitev je televizija, ki je temelj za naročilo vseh ostalih storitev – količina naročenih storitev pa vpliva tudi na končno ceno paketa – več storitev prinaša tudi nižjo ceno," pojasnjujejo. 

Dodajajo še, da samostojne internetne storitve niso bile iskane, a se je trend spremenil v zadnjem kvartalu leta 2016, ko je bilo opaziti nekaj več interesa po samostojnih internetnih storitvah, a predvsem pri pravnih osebah.  

Za slabši internet pet evrov več na mesec

Pri Simobilu (Amis) je podobno, paket Trojka Flex za naročnike Simobila stane 24,90 evra in ponuja prenos podatkov do 15 megabitov na sekundo, medtem ko je treba samo za slabši internet (10/1) plačati pet evrov več na mesec. 

"V Sloveniji je jasen trend rasti uporabe konvergenčnih storitev, saj velik del uporabnikov že danes uporablja vse telekomunikacijske storitve (internet, televizija, stacionarna telefonija in mobilna telefonija) ter jih zaradi prihrankov in enostavnosti upravljanja želi združiti pri enem operaterju. Da čim bolje zadovoljimo te potrebe uporabnikov, tudi mi z dodatnimi promocijskimi aktivnosti spodbujamo uporabo trojčka interneta, televizije in telefonije skupaj z našimi mobilnimi storitvami," so pojasnili na Simobilu. 

Uporabnikom, ki želijo le internet in se "ne želijo ukvarjati s priklapljanjem kablov, vrtanjem in čakanjem na priklop" pa svetujejo Domači internet, "kjer je potrebno zgolj modem vključiti v vtičnico za elektriko in internet se vklopi". Zagotavljajo, da je "najbolj priljubljen paket s hitrostjo 10/2 Mbit/s do 34 odstotkov cenejši od vse konkurence"

Kljub vsem akcijam je pri Telekomu trojček dražji kot internet

Pri Telekomu je trend poceni trojčka in dragega interneta najmanj izrazit. Tudi ob upoštevanju akcijskih cen ob vezavi in izbiri Telekoma za odjemalca elektrike so cene trojčkov višje od interneta. 

Pri hitrosti 10/2 internet stane 29,95 evra, trojček z enako hitrostjo interneta pa je dva evra dražji. Pri višji hitrostji je razlika bistveno večja, internet 30/5 stane 39,95 evra medtem ko je trojček Top Trio C, ki ponuja enako hitrost, trinajst evrov dražji. 


Novi naročniki paketov TopTrio A in B sicer v veljavni akciji ob vezavi za 12 ali 24 mesecev dobijo za 12 mesecev najvišjo možno hitrost interneta na priključku naročnika oz. do 100/20 Mb/s na optiki in do 30/5 Mb/s na xDSL. 

"V Telekomu Slovenije želimo uporabnikom na enem mestu zagotoviti napredne storitve za dom in prosti čas, pri tem pa jim omogočamo tudi fiksno-mobilne konvergenčne storitve ter t. i. multiplay storitve. Med uporabniki naših storitev je povpraševanje po paketih, ki v eni mesečni naročnini vključujejo več komunikacijskih storitev, največje. Pri tem pa je uporaba več komunikacijskih storitev v enem paketu cenovno ugodnejša kot uporaba vsake posamezne storitve," pa so svoj cenik pojasnili v Telekomu. 

T-2 ima drugačen sistem, a podobno logiko

"Pri T-2 TV programske sheme niso del osnovnih storitvenih paketov, ampak si jih naročniki izberejo sami, glede na svoje gledalske potrebe in navade," pa pravijo na T-2. Izjema sta paketa Start in Oranžni diamant, ki že vključujete tudi programsko shemo. A tudi v paketu Oranžni diamant za isti denar dobiš več interneta, kot če bi internet naročal posebej. Paket namreč za 64,99 evra ponuja internet 40/20, medtem ko je pri naročilu le interneta ta za evro manj pol počasnejši (20/10). Poleg tega paket ob vezavi za dve leti eno leto mogoče dobiti za 57,99 evra na mesec.  

janez.zalaznik@zurnal24.si

Komentarjev 38
  • boogin1 13:17 08.september 2017.

    V mafijski SLO imamo zakone, ki so jih glede na vsebino napisale krimilalne in mafijske združbe. Nič ni lepšega kot imeti TV hišo s programi, ki jih državljani SLO prisilno plačujemo, čeprav jih ne gledamo oziroma nočemo gledati. Ponudniki nam ...prikaži več vsiljujejo dodatno plačljive sheme privatnih družb, pri tem pa se ne AKOS-u ne ostalim agencijam, ne zdi nič spornega, da nam ponudniki vsiljujejo dodatno plačljive sheme privatnih družb in se sklicujejo eni na druge, kako niso pristojni za nič.

  • boogin1 13:16 08.september 2017.

    V mafijski SLO imamo zakone, ki so jih glede na vsebino napisale krimilalne in mafijske združbe. Nič ni lepšega kot imeti TV hišo s programi, ki jih državlljani SLO prisilno plačujemo, čeprav jih ne gledamo oziroma nočemo gledati. Ponudniki nam ...prikaži več vsiljujejo dodatno plačljive sheme privatnih družb, pri tem pa se ne AKOS-u ne ostalim agencijam, ne zdi nič spornega, da nam ponudniki vsiljujejo dodatno plačljive sheme privatnih družb in se sklicujejo eni na druge, kako niso pristojni za nič.

  • Rafaeluss 19:36 06.april 2017.

    Sami nategi,ta država je res obupna, me res zanima kako je s internetom v Avstriji. Pri pokojninah smo videli: Slo 600 evrov, Avstrija 1.800 evrov. Se lahko samo grenko nasmeješ !!!