Slovenija
31 ogledov

Interpelacija: 16 ur razprave o vladi Mira Ceraja

državni zbor Anže Petkovšek
Poslanci bodo danes namenili 16 ur interpelaciji glede dela celotne vlade, ki jo je v parlament poslala SDS. Kakšne sklepe, če sploh, bodo vložili, se bodo v SDS odločili med razpravo o nezaupnici vladi, ki je sicer ne podpira celotna opozicija: ZL je proti, skeptični so tudi v NSi.

Predsednik stranke Janez Janša vladi očita, da je  po več kot polovici mandata uresničila le deset odstotkov zavez iz koalicijskega sporazuma. 

"Koalicijskih zavez niso uresničili"

Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Med neuresničenimi koalicijskimi zavezami so po besedah Janše zelo strateške zaveze, ki so se po "ukradenih volitvah slišale atraktivno".  Omenil je zavezo, da bo vlada do konca leta 2015 sprejela celovito strategijo razvoja države. Vlada po besedah Janše tudi ni uresničila uvedbe fiskalnega pravila in vzpostavitve fiskalnega sveta. Tako je vlada po njegovih besedah proračun predložila brez mnenja fiskalnega sveta, čeprav to od nje zahteva ustava.

Prav tako se je koalicija zavezala, da bo storila vse, da se ugotovi odgovornost za bančno luknjo. A je po drugi strani ljudi, ki so jo povzročili, zaposlila na vseh mogočih mestih, je še opozoril.

Janša: Vlada z davkoplačevalskim denarjem kupuje dober piar za slabo delo

V zadnjih dneh je bil po Janševih besedah medijski prostor poln hvale, kaj je vlada naredila in s čim vse se kiti. Vladi je ob tem očital, da z davkoplačevalskih denarjem kupuje "dober piar za slabo delo" in se kiti z uspehi, ki niso njeni.

Janša navaja, da po resnih javnomnenjskih raziskavah 80 odstotkov volilnega telesa meni, da stvari ne gredo v pravo smer in da je Slovenija tudi na številnih mednarodnih lestvicah na samem repu.Tako je v Sloveniji po raziskavi OECD najnižje zaupanje v vlado med 30 državami. Leta 2014 je zaupanje v vlado padlo za 30 odstotkov.

"Gospodarska rast namenjena odplačilu dolga"

Omenil je tudi neto državni dolg na glavo prebivalca, ki znaša skoraj 30.000 dolarjev, medtem ko je leta 2007 znašal 7000 dolarjev. Vlada se po njegovih besedah sicer hvali z gospodarsko rastjo, a je namenjena odplačilu tega dolga, in ne investicijam.

Janša tudi zavrača navedbe, da je Slovenija socialna država. Večina držav OECD ima namreč po njegovih besedah višje standarde in minimalno plačo. Omenil je tudi, da je Slovenija po mednarodnih lestvicah najslabše okolje za tuje investicije.

Cerar zavrača očitke

Premier Miro Cerar je v odgovoru zavrnil očitke iz interpelacije in menil, da interpelacija ni potrebna, saj vlada javno in transparentno poroča DZ ter javnosti kaj dela. Poudaril je tudi, da ima vlada zasluge za gospodarsko rast, da so povabili tuje investicije in da Slovenija spet postaja država z mednarodnim ugledom. 

Glede koalicijskega sporazuma Cerar zagotavlja, da ga vlada uresničuje v veliko večjem obsegu od navedb, spomnil in navedel rezultate tega dela: od izboljšanja javnih financ do zmanjšanja davčnega dolga, veliko boljšega gospodarjenja z državnim premoženjem, padca stopnje brezposelnosti in vzpenjanja Slovenije po lestvicah konkurenčnosti. "Vsak dan naredimo nekaj, ne gre pa tako hitro, kot bi si želeli. Ovir je ogromno, a ne bomo odnehali," je dejal.

Sedanji trendi v Sloveniji vlivajo optimizem, k njim pa je po besedah premierja Mira Cerarja s svojim delom prispevala tudi vlada. "Zato bomo s to razvojno in moderno naravnano potjo nadaljevali,"

Prejšnje vlade nesposobne zagotoviti stabilnost

Miro Cerar | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Cerar se je ozrl tudi dve leti nazaj - v čase, ko je njegova vlada nastopila mandat. "Bili smo v krizi, vlade so se menjavale, ni bilo stabilnosti, grozila nam je trojka, nakopičili so se slabi krediti, upravljanje državnega premoženja je bilo slabo, primanjkljaj je bil večji kot danes, resnih reform ni bilo na vidiku, socialni dialog je bil prekinjen," je naštel.

Prejšnje vlade so se izkazale za nesposobne zagotoviti stabilnost, je povzel in dodal: "Bili smo v krču, ni šlo naprej, zato sem tudi sam vstopil v politiko."

"Pri ključnih zadevah moramo delatui skupaj"

Odgovoril je tudi na očitke SDS, da vlada še ni uspela imenovati fiskalnega sveta, ki ga je kot eno prvih nalog zapisala v koalicijski pogodbi. "Ta vlada se je trdo pogajala z vsemi vami poslanci, da bi dosegli potrebno dvotretjinsko večino," je dejal in obžaloval, da SDS kljub večkratnim pogovorom žal ni želela sodelovati.

Ob tem je poudaril, da morajo kljub različnim pogledom najti skupen jezik za dobro državljanov in države. "Lahko imamo različna mnenja, a moramo biti skupaj v ključnih zadevah, ki so v interesu vseh nas," je nagovoril vlagatelje interpelacije.

Naštel je projekte, ki jih je že in jih še uresničuje njegova vlada. Med njimi je izpostavil projekt drugega tira železniške proge Divača-Koper, na katerem vlada "še kako gara". Vlada se zaveda strateškega pomena Luke Koper je dejal, na očitke, da želi družbo privatizirati, pa zagotovil: "Odgovor je ne. Koalicija je čvrsta pri tem, da Luka Koper ostane v državni lasti kot strateška naložba."

dezurni@zurnal24.si

 
       
Komentarjev 7
  • Zmago 19:59 24.november 2016.

    Čavez za El presidente. Viva Čavez. ;-)))Ko sanjaš, kaj bi vse ti, če bi bil tam. Ko si pa enkrat tam, pa vidiš koliko je ura, in predvsem kakšne so tvoje OMEJITVE.https://www.youtube.com/watch?v=MkxvvNAVwsw

  • Zmago 19:49 24.november 2016.

    Sistem ima veliko inercijo in je najbrž težko hitro kaj spremeniti brez kakšnih nemirov ??(glede luke Koper je poskušal nekaj na "oštro" pa bi ga lahko kaj takega hitro odneslo s pozicije, potem pa spet mrtvi čas ................. do ...prikaži več naslednjih volitev, vlade,.......)

  • Ferluci 08:35 24.november 2016.

    Kakorkoli že, ta vlada ni sposobna narediti NIČ. Popolnoma nič - z neodgovornim, neodločnim in cmeravim voditeljem. Edino poslanstvo po njegovem je, da veliko razmišlja.