Slovenija
3839 ogledov

Interpelacija šolske ministrice: "Simona Kustec je tragična figura"

Novice: Interpelacija šolske ministrice: "Simona Kustec je tragična figura" - Vlada RS Simona Kustec Vlada RS
Uspeh interpelacije je malo verjeten.

Državni zbor danes razpravlja o interpelaciji šolske ministrice Simone Kustec, ki so jo vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in nepovezani poslanci. Uspeh druge interpelacije zoper Kustečevo je malo verjeten.

Predlagatelji: očitki glede zanemarjanja resorja

Predstavnik predlagatelja interpelacije o delu in odgovornosti Simone Kustec, Matej Tašner Vatovec iz Levice je uvodoma pojasnil, da je današnja interpelacija tudi razprava v šolstvu in njegovem vzgojno-izobraževalni in socialni funkciji, ki se v času in zaradi časa epidemije po mnenju predlagateljev zanemarja.

Izpostavil je 3 ključne točke interpelacije in ob tem poudaril, da naj bi šlo za sistematično ravnanje. Kot prvo ministrici Kustec očitajo zanemarjanje ustreznih priprav na konec in začetek šolskega leta. Nadalje ji očitajo podcenjujoč in izključujoč odnos ter pomanjkanje komunikacije z deležniki na tem področju. Kot tretje pa je Vatovec izpostavil odsotnost rešitev za čas po epidemiji.

Predlagatelji ji očitajo tudi zmede okoli okrožnic, nazadnje pred uvedbo samotestiranja, ter neupoštevanje pritožb in učiteljev, ravnateljev in predstavnikov stroke. Pri tem je izpostavil sestanek z več kot 800 ravnatelji in predstavniki šol, ki so ga vodili državni sekretarji. ''Želimo si, da bi enkrat spregovorili, da bi se Vas slišalo in da bi stopili javno ter jasno v bran tistim, ki sodelujejo v šolskem sistemu,''  je dejal Vatovec.

Predstavnik predlagatelja Marko Koprivc iz vrst SD je ministrici očital, da v tretjem šolskem letu epidemije še vedno niso urejeni ukrepi za izvajanje šolstva, kot sta prezračevanja in sistem za zagotavljanje spremljanja pouka v živo, ter njeno odsotnost in pripravo pred začetkom šolskega leta. Nadalje ji predlagatelji očitajo sprejem novele zakona o tujcih, ki otežuje številnim mladim v regiji študiji in zamudo s pomočjo športnikom in športnim organizacijam.

"Simona Kustec je tragična figura, ki skozi svojo formalizirano tišino uničuje prihodnost slovenskih otrok," pa je bil kritičen Koprivc. Kot je poudaril, bi morala biti ministrica prvi branik otrok, šolnikov in vseh deležnikov na šolskem področju ter zagovornica z ustavo in zakoni določenih pravic. "Namesto tega pa imamo ministrico, ki je v prvi vrsti podaljšana roka predsednika vlade in njegovih antidemokratičnih teženj," je dejal v predstavitvi predloga interpelacije.

Koprivc je obenem spomnil na peticijo za njen odstop, ki jo je podpisalo več kot 17 000 zaposlenih v tem resorju.

Tako odgovarja ministrica

''Danes je koronavirus med nami prisoten bolj kot kadarkoli do sedaj,'' je v svoji uvodni obrazložitvi dejala ministrica Simona Kustec. Ob tem je nanizala podatke, da je trenutno nekaj čez 32 000 ljudi v karanteni, in da se še nikoli do sedaj ta ukrep ni dotikal toliko otrok. ''Odgovoren in iskren boj proti virusu je tudi v svetu politike usmerjen v boj njegove zajezitve za jutrišnji, ne včerajšnji dan,'' je povedala.

Ob tem je spomnila, da je zaradi ukrepa samotestiranja odkritih več okužb in tako preprečeno nadaljnje širjenje. ''V takšnih razmerah skupaj s preko 700 sodelavci MIZŠ, javnih zavodov in resorne inšpekcijske službe izvajamo ukrepe za varno upravljanje resorja,'' je dejala.

Ob posredovanju podatkov je predstavila svoje obdobje vodenja resorja in ga primerjala s prejšnjimi obdobji. Dejala je, da je zadnje obdobje prineslo povišanje sredstev za krepitev duševnega zdravja otrok in mladine, višje število novih srednješolskih programov – skoraj 200 novih programov, večje število vpisnih mest v visokošolske programe, višji proračun na vseh nivojih in primerljivost doseženih učnih uspehov v primerjavi s preteklimi leti. Po neuspešnih šestih letih poskusov je ministrstvo uveljavilo odločbo ustavnega sodišča glede financiranja zasebnih osnovnih šol. Spomnila je tudi, da so se v obdobju njenega vodenja dvignile plače zaposlenim.

Zavračam vse očitke interpelacije, tudi na podlagi dejstva, da kritike mojega dela s strani leve opozicije slonijo na mehanizmih, kako utišati žensko, je ne jemati resno in jo poniževati z žaljivkami. Simona Kustec

Glede očitkov glede nakupa zaščitne opreme izvajalcem s področje vzgoje in izobraževanja ter znanosti je ministrstvo zapisalo, da zagotavlja sredstva, ki jih lahko zavodi namenijo tudi za nakup naprav za čiščenje zraka. Do sedaj je bilo izplačanih 1,1 milijona evrov za ta namen.

''Zdravje družbe razumemo kot prvo prioriteto družbe znanja,'' je dejala ministrica. ''Politika nima kaj iskati v šolah. Šola ni in ne sme biti prostor političnega boja na plečih naših otrok in znanja,'' je zavrnila očitke interpelacije. 

Vlagatelji očitke strnili v sedmih točkah

Vlagatelji interpelacije so očitke ministrici za izobraževanje, znanost in šport strnili v sedmih točkah, med drugim ji očitajo kaos pred začetkom letošnjega šolskega leta, ob tem pa izpostavljajo zanemarjanje priprav na šolsko leto v luči epidemioloških razmer in neustrezno komunikacijo s ključnimi deležniki.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v odgovoru, ki ga je podprla tudi vlada, zavrnilo vse očitke iz interpelacije Kustečeve. Poudarili so, da so bile pred začetkom novega šolskega leta izvedene številne aktivnosti, da bi pouk stekel čim bolj gladko in varno, pri tem pa so tudi aktivno vodili dialog z vsemi deležniki.

Za razrešitev ministrice je potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov, predlagateljice LMŠ, SD, Levica, SAB in NeP, ki imajo skupaj 43 poslancev, tako za uspeh interpelacije same nimajo dovolj glasov.

Kustečevo, ki prihaja iz vrst SMC, bodo podprli v poslanski skupini SMC, ministrica lahko računa tudi na podporo koalicijskih SDS in NSi. Poslanska skupina DeSUS naj bi odločitev sprejela po opravljeni razpravi, pričakovati pa je, da bodo Kustečevo podprli.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:31 19.november 2021.

    DeSUS bo vse podprl ker jim je Janša spet obljubil po 300€ dodatka k pokojninam. Predvolilni bonbonček . Plačevali zapitek pa bodo še pravniki teh upokojencev

  • Avatar Marie Cankar
    marie3 17:16 19.november 2021.

    Ministrica zal nima realitetne predstave o svojem delu, 700 zaposlenih ministrstva za solstvo je pripravljalo ukrepe in okroznice?! Ce to drzi potem so vsi skupaj popolnoma nesposobni! Ministrica, ki si tega naziva ne zasluzi, nima lastnega mnenja, nima niti koncepta ...prikaži več za slovensko izobrazevenja, je zgolj servilen jansisticen aparacik, ki nastavlja in odstavlja po diktatu, v njenij oceh, velikega vodje. Zal je fascinirana z liki vodij, enkrat enega drugic drugega, kot vsi brez hrbtenice.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 16:36 19.november 2021.

    "Simona Kustec je tragična figura" ha ha ha, Ja res je tragična figura ampak ne v tem kontekstu.