Slovenija
8 ogledov

"Interpelacija temelji na predsodkih"

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Minister za šolstvo Igor Lukšič je po pričakovanjih prestal interpelacijo. Za njegovo razrešitev je glasovalo 23 poslancev, 46 jih je bilo proti.
Pahor na stran ministra
Lukšiču se je v bran postavil tudi predsednik vlade. Pahor je dejal, da ne more presojati, ali je bilo pri projektu Stožice vse prav, ima pa dovolj dokazov, da minister Lukšič ni prikrojil razpisa za sofinanciranje športnih objektov.

Interpelacija je bila po oceni Igorja Lukšiča naravnana proti šolstvu in športu, poleg tega je v času sprejemanja državnega proračuna dodatno obremenjevala ministrstvo in ministra. Kot je pojasnil, je bilo treba letos porabiti evropska kohezijska sredstva, ki so ostala od prejšnjih razpisov za sofinanciranje športne infrastrukture, vendar so prijavitelji od projektov odstopili. "Če sredstev ne bi porabili v letošnjem letu, bi ostala v evropskem proračunu," je opozoril.

"Nismo imeli favorita"
Po njegovih besedah so imeli dve možnosti: razpis ali pa neposredno potrditev operacij. "Če bi imeli favorita, ne bi šli v razpis," poudarja Lukšič in dodaja, da je bilo možnih prijaviteljev več. Prijavili so se štirje, od tega sta dva izpolnjevala pogoje, pravi Lukšič, ki se mu zato zdijo očitki o prirejenih merilih razpisa neprimerni.

Predlagateljem po ministrovih besedah ni jasna razlika med javnim razpisom in črpanjem sredstev iz kohezijskih skladov, saj sta to principa, ki tečeta po drugačnih predpisih. "Interpelacija je tako zgrajena na pomanjkljivem poznavanju poteka teh postopkov in izvaja napačne zaključke," dodaja.

Koalicija podpira, opozicija minira
Zvonko Černač je v imenu SDS poudaril, da je bila dodelitev denarja projektu Stožice dogovorjena na politični ravni med vlado Boruta Pahorja in vodstvom Mestne občine Ljubljana, razpis pa je bil le način, kako formalno pokriti dogovor.

"Osnovni cilj ni interpelacija zoper ministra Lukšiča, pač pa gre za predvolilni septembrski shod, namenjen političnemu obračunavanju za potrebe predvolilne kampanje v občini Ljubljana,"
pa je v imenu poslanske skupine Zares ocenila Cvetka Zalokar Oražem.

Zmagu Jelinčiču (SNS) se zdi prav, da je Ljubljana dobila stadion, vendar se mu poraja vprašanje, zakaj okoli stadiona ni objektov tudi za druge športe. Spomnil je, da je ministrstvo letos za vrhunski šport namenilo samo 4,5 milijona evrov, naslednje leto pa le še 66 odstotkov omenjene vsote.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.