Slovenija
1864 ogledov

Interpelacija: To je povedala Kustečeva po tem, ko je preživela glasovanje

Vlada RS Simona Kustec Vlada RS
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je po uspešno prestani interpelaciji v izjavi novinarjem ocenila, da je glasovanje realen rezultat političnih razmerij. Interpelacijo, ki po njenem mnenju ni bila izgubljen čas, je podprlo 38 poslancev, 41 jih je bilo proti. Po prepričanju Kustečeve je to realna politična podpora za nadaljevanje mandata.

Opozicijskim LMŠ, SD, Levici in SAB v DZ ni uspelo zbrati dovolj glasov v podporo interpelaciji ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec. Da bi interpelacija uspela, bi jo moralo podpreti najmanj 46 poslancev.

Kustečeva je zadovoljna, da je prejela ponovno zaupanje poslancev. Zavezala se je, da bo nadaljevala z zastavljenim delom, predvsem v iskanju rešitev za pošteno in pravično izobraževanje, znanost in šport in za rešitve, ki so še potrebne za to, da stabilno prebrodimo čas covida-19.

Po okoli 16 urah razprave ministrica pozdravlja po njenem mnenju dve ključni pozitivni, enotni sporočili, ki so jih po njenih besedah dali poslanci ne glede na to, ali so del koalicije ali opozicije. Prvo je, da bodo vsi naredili vse za to, da bodo v teh težkih časih ohranjali možnosti za vzgojo in izobraževanje v prostorih vrtcev in šol, in ne na daljavo. Druga ugotovitev pa je, da so prav vzgoja, izobraževanje, znanost in šport eni od temeljnih gradnikov naše družbe in države ter bodo naredili vse za to, da bodo iskali najboljše možne rešitve za njihov nadaljnji razvoj, je pojasnila.

Prav zato ministrica meni, da današnja interpelacija ni izgubljen čas. Razprava pa je po njenem mnenju pokazala tudi to, da bodo morali znotraj javnega, tudi političnega prostora še veliko narediti za veliko strpnejši kulturi spoštljivega in civiliziranega dialoga.

Po prepričanju Kustečeve je današnje glasovanje trdna oz. realna politična podpora za nadaljevanje mandata. Napovedala je, da bodo predvsem z dobrimi rešitvami iskali še najširše možno soglasje tudi v DZ.

Rezultat glasovanja pa je trenutno seštevek "na papirju" koalicijskih in opozicijskih strank, je dejala. Verjame, da se bo v prihodnje še izkazalo, kakšen status bo zavzela poslanska skupina DeSUS. "Za SNS vemo, da podpira vse dobre odločitve in predloge vlade, v tem konkretnem primeru se je vzdržala," je dejala Kustečeva. Dodala je, da je glasovanje realen rezultat političnih razmerij.

Za interpelacijo so sicer glasovali poslanci predlagateljic interpelacije LMŠ, SD, Levice in SAB, proti pa poslanci SDS, SMC, NSi, poslanec poslanske skupine DeSUS Robert Polnar in oba manjšinska poslanca. Poslanci SNS se glasovanja niso udeležili, manjkali so tudi trije poslanci DeSUS, eden pa se je vzdržal.

 
Komentarjev 7
 • rd2dmk2 10:12 16.marec 2021.

  šola na daljavo. od 10 letnikov zahtevate da obvladajo računalnik in pol ducata programov, zraven jih pa še pisat niso naučil v šoli. otroci naj kar naenkrat sami si priučijo delovne in učenjske navade, in še celo kopico znanj za ...prikaži veča katere so se učiteljski cehi dajali da so to njihova domena in da zaradi tega dobivajo plače. znanje je na netu, ni samo v vikipediji, ampak očitno se ne rabi učiteljev, predvsem pa ne minstrstva za šolstvo.sicer pa kustečevo čist kamot na daljavo zamenja 10-letnik

 • Frice 09:36 16.marec 2021.

  Pričakovano. Tudi število glasov za interpelacijo. Z vsakim naslednjim štetjem glasov jih je manj za. Tudi tako se kaže zgrešenost takega pristopa, saj opozicija z njim bolj škoduje sebi. Empirično dokazano.

 • Avatar Leon
  Leon 08:52 16.marec 2021.

  Prihodnost Kustećeve je koordiniranje v štabu stranke ZA NAŠE OTROKE GRE .