Slovenija
118 ogledov

Interpelacija Vesne Györkös Žnidar: 10 ur in 35 minut debate, konec predvidljiv

Vesna Györkös Žnidar Anže Petkovšek
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je pričakovano prestala interpelacijo, ki jo je podprlo 25 poslancev, proti pa je glasovalo 50 poslancev.

O odgovornosti in delu notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar je bila predvidena kar 10 ur in 35 minut dolga razprava. Opozicijska SDS, ki je interpelacijo ministrice predlagala, pa ji je očitala odgovornost za domnevno nezakonito ravnanje pristojnih organov ob aretaciji nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja. Debata se je od očitane odgovornost za hude gospodarske posledice in zmanjšanja ugleda države pomaknila tudi k ukrepanju policije in ministrstva ob begunski krizi.

Anja Bah Žibrat je v imenu predlagatelja interpelacije, stranke SDS, povedala, da primer Miro Cerar ni zahteval njene razrešitve predvsem zaradi strankarske pripadnosti. Ob tem pa je navedla še, da je bilo že njeno imenovanje "temeljilo predvsem na podlagi prijateljske vezi in ne na kompetentnosti kandidata".

Aretacija Haradinaja naj bi bila po besedah stranke SDS sporna tudi zato, ker država, ki je tiralico izdala, ne obstaja več. Nekdanji premier pa je tudi nosilec diplomatskega potnega lista. Vojnih zločinov na Kosovu med letoma 1998 in 1999, zaradi katerih je bila tiralica izdana, pa ga je že pred tremi leti oprostilo tudi sodišče v Haagu.

"Ima mojo polno podporo"

Miro Cerar | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Želim poudariti, da ima ministrica mojo polno podporo," je že takoj ob začetku nagovora poslancev poudaril tudi premier Miro Cerar, ki je navedel, da so očitki v interpelaciji neutemeljeni. "Priča smo povečani migracijskim tokovom po balkanski poti, zato bi dovolite, da čas v katerem obravnavamo to interpelacijo označim kot neprimeren." Cerar je še izpostavil, da je še vedno čas, da predlagatelji umaknejo interpelacijo.

"Policija ravnala zakonito in strokovno opravila svoje delo"

Tudi ministrica Györkös Žnidarjeva je v odgovoru zavrnila vse očitke, saj ti po njenem mnenju temeljijo na nerazumevanju temeljev državnopravne ureditve. Kot trdi, je policija zakonito in strokovno opravila svoje delo.

"Ramush Haradinaj se ni skliceval na diplomatsko imuniteto, prav tako pa ni predložil nobenih dokumentov, ki bi to dokazovali," je še navedla Györkös Žnidarjeva in dodala, da policija zato tudi ni mogla vedeti, da ima diplomatsko zaščito. Tudi potnega lista mu ni odvzela policija, ampak sodišče. "Na podlagi stanja politike v zadnjih letih me niti ne preseneča, da je policija že kriva, če je ravnala v skladu z zakonom."

Od Haradinaja do begunske krize

Debata poslancev in ministrice Györkös Žnidarjeva se je od domnevnih kršitev pri aretaciji Haradinaja - zaradi česar je skupina poslancev vložila interpelacijo - sicer premaknila na temo ukrepanja policije in notranjega ministrstva ob begunski krizi.

V zadnji dneh je bila deležna tudi kritik v zvezi z oskrbo policistov, ki so ob mejah skrbeli za obvladovanje položaja z begunci. Vendar je ministrica kritike zavrnila rekoč, da ne gre za sistemsko pomanjkljivost, pač pa zgolj za logistični zaplet. Bah Žibratova pe je tudi danes dejala: "Policistom niste dali jesti, nato pa ste z direktivo preprečili, da bi jim pomagali državljani. To je vaš način dela."

Vesna Györkös Žnidar  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

dezurni@zurnal24.si

Poslanke in poslance danes čaka razprava o odgovornosti notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar za ravnanje pristojnih organov ob aretaciji nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja. Ministrica očitke predlagateljev interpelacije iz vrst SDS zanika. Ker jo podpirata vlada in celotna koalicija, je pričakovati, da bo ostala na položaju.

 

Haradinaja so 17. junija na podlagi tiralice srbskega Interpola iz leta 2004 aretirali na ljubljanskem letališču. Po zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom in po ustni noti Prištine, namenjeni zunanjemu ministrstvu, so ga sicer izpustili na prostost in mu vrnili odvzeti potni list, kljub temu pa je dogodek razburkal odnose med Kosovom in Slovenijo.

Le teden dni po aretaciji so poslanci SDS vložili interpelacijo zoper notranjo ministrico. Pripisujejo ji odgovornost za politične in gospodarske posledice, ki jih je državi zadala ta aretacija, in zmanjšanje mednarodnega ugleda Slovenije.

Ministrica Györkös Žnidarjeva je v odgovoru zavrnila vse očitke, saj ti po njenem mnenju temeljijo na nerazumevanju temeljev državnopravne ureditve. Kot trdi, je policija zakonito in strokovno opravila svoje delo.

Predlagatelji interpelacije bi za razrešitev ministrice potrebovali absolutno večino, torej 46 poslanskih glasov, vendar pa jih najverjetneje ne bodo zbrali, saj so poleg predsednika vlade Mira Cerarja in vlade v celoti ministrici podporo izrekle tudi vse koalicijske stranke.

Györkös Žnidarjeva je bila sicer v zadnjih dneh deležna tudi kritik v zvezi z oskrbo policistov, ki so ob mejah skrbeli za obvladovanje položaja z begunci. Vendar je ministrica kritike zavrnila rekoč, da ne gre za sistemsko pomanjkljivost, pač pa zgolj za logistični zaplet.

DZ bo sicer danes opravil tudi drugo branje novele zakona o prevzemih, o kateri je splošno razpravo opravil že junija, matični odbor pa jo je z nekaj dopolnili potrdil v začetku meseca. Predlog med drugim ureja zatečeno stanje prevzemnikov, ki jim je Agencija za trg vrednostih papirjev prepovedala uresničevanja glasovalnih pravic v ciljni družbi, ter določa obvezen minimalni prag uspešnosti prevzemne ponudbe v višini 50 odstotkov in ene delnice.

Komentarjev 12
  • blueone 19:04 25.september 2015.

    zberte se pa jih pošteno premagajte, če vas je kaj v hlačah....

  • blueone 19:02 25.september 2015.

    haha optimist....haha sigurno komedijant....haha evo ker ste tako neresni pa ste tam kjer ste..

  • rororkoko 12:02 25.september 2015.

    vsak glas poslanca SDS šteje dvojno! Janezev pa trojno!