Slovenija
24 ogledov

Interpelacija zoper infrastrukturnega ministra vložena

Peter Gašperšič Anže Petkovšek
Interpelacija zoper infrastrukturnega ministra vložena. Med predlagatelji pa "tekma", kdo bo interpelacijo vložil prvi.

"Informacija, da smo podpise prispevali v ZL in nepovezani poslanci, ne drži. Interpelacijo je pripravila poslanska skupina ZL, podpise pa so prispevali nepovezani poslanci in Andrej Čuš," so se na informacijo, da je Andreju Čušu uspelo zbrati podpise za napovedano interpelacijo zoper ministra Petra Gašperšiča, odzvali v Združeni levici.

Po Čuševem ponedeljkovi napovedi interpelacije, so ga zdaj poslanci Združene levice "prehiteli" in prevzeli pozicijo predlagatelja. Poleg njihovih šestih poslancev, bodo podpise prispevali še nepovezani poslanci in Andrej Čuš. Za vložitev interpelacije je sicer potrebno deset glasov, za razrešitev ministra pa 46.

Luka Koper, drugi tir, elektrifikacija proge ...

Predlagatelji interpelacije so na današnji skupni novinarski konferenci ministru očitali zaviranje izgradnje drugega tira železniške proge Divača–Kope. "Minister Gašperšič je že ob nastopu mandata izjavil, da se mu zdi izgradnja drugega tira nepotrebna. Pozneje je to stališče uradno spremenil, v praksi pa je nenehno iskal načine, kako bi vlado in javnost prepričal, da se investicija Republiki Sloveniji ne izplača in da je edina alternativa drago javno-zasebno partnerstvo," navajajo v Združeni levici, kjer so spisali interpelacijo, in dodajajo, da je končni cilj dogovora očitno vstop tujih investitorjev v Slovenske železnice in Luko Koper.

Kot razlog za razrešitev ministra navajajo tudi sum nezakonitega vplivanja na nadzornike Luke Koper ter nadzornega sveta Darsa. "Tu gre za indic o tem, da skuša minister mimo vseh ustaljenih praks pa tudi nekega etičnega in moralnega delovanja vplivati na to, kako podjetja v večinski državni lasti tudi poslujejo," je ob predstavitvi interpelacije povedal poslanec ZL Matej T. Vatovec.

Med ministrovimi spodrsljaji pa predlagatelji omenjajo še elektrifikacijo proge Pragersko–Hodoš, kjer po prenovljeni progi vlaki lahko vozijo le v omejenem številu in z omenjeno hitrostjo, sicer bi prišlo do izpada elektrike.

Minister zanikal kakršnokoli vlogo pri menjavi nadzornikov

Po vložitvi interpelacije bo imel Gašperšič najmanj 15 in največ 30 dni, da nanjo odgovori. Že danes pa je minister odvrnil, da "bo z lahkoto zavrnil očitke".

Minister vseskozi zanika kakršnokoli vlogo pri menjavi nadzornikov v Luki Koper. Vlada pa naj ne bi imela nikakršnih načrtov za privatizacijo Luke Koper, pač pa naj bi si ves čas prizadevala najti rešitev za gradnjo drugega tira. Gašperšič je danes ob robu konference o varnosti o prometu še povedal, da je dokumentacija za gradnjo drugega tira že pripravljena.

Komentarjev 4
  • dragec 18:35 23.junij 2016.

    izrodek, ti se rajši z zadovoljstvom pokakaj na SSDSS

  • izRODEk 15:34 23.junij 2016.

    Z gnusom in prezirom kozlam nad Združeno levico!! Njim je bolj pomembno, da sebe izpostavijo kot predlagatelje interpelacije zoper pokvarjenega in koruptivnega ministra kot pa sam namen le te.Že pri interpelaciji se je videlo, da je ZL šlo le ...prikaži več za promocijo svoje liste, za interpelacijo pa jim je bilo vseeno. Le izkoristili so čas in ob 23:20 še vedno nakladali in kradli čas vsem, da so nakladali eno in isto, kar so vsi povedali že 50X tokom dneva.ZL so enako pokvarjeni kot vsi drugi v parlamentu! Vsi morajo oditi! Vsi!#UPOR

  • dragec 15:11 23.junij 2016.

    Ebiga, ko pa pomislim, da pride še ena, hujša golazen,