Slovenija
50 ogledov

Invalidi bodo morali vračati denar

slovenija 29.01.14, invalidski vozicek, nepokretni, Zeljada, Dom starejsih Fuzin Anže Petkovšek
Dve invalidski društvi bosta morali Fihu vrniti 52 tisoč evrov.

Svet Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) je na svoji zadnji seji obravnaval poročilo o izrednih nadzorih invalidskih in humanitarnih organizacij. Sprejeli so sklep, da bosta morala Združenje multiple skleroze Slovenije in Društvo študentov invalidov Slovenije skupaj vrniti skoraj 52.000 evrov prejetih sredstev.

Na podlagi odločbe, ki jo je Fiho v sredo poslal omenjenima združenju in društvu, bo moralo Združenje multiple skleroze Slovenije vrniti nekaj manj kot 34.000 evrov, Društvo študentov invalidov Slovenije pa nekaj manj kot 18.000 evrov.

Pri tem je svet Fiha že na zadnji seji v septembru določil, da bo ena izmed organizacij denar vrnila tako, da se ji zmanjša pogodbeno določen obseg sredstev Fiha v letu 2014, druga pa mora že nakazana sredstva vrniti fundaciji.

Nepravilnosti je Fiho ugotovil v izrednem nadzoru invalidskih in humanitarnih organizacij, s poročilom o nadzoru pa se je na seji seznanil svet fundacije.

Nenamenska poraba

Po ugotovitvah iz nadzora bo Društvo študentov invalidov Slovenije denar moralo vrniti, ker je poročalo o porabi sredstev za drug namen, kot je bilo opredeljeno z osnovnim sklepom o razporeditvi sredstev. Združenje multiple skleroze Slovenije pa sredstev ni porabilo v skladu z določili navodil o prenosih in spremembah namembnosti sredstev Fiha.

Izredni nadzor v društvu je potekal od 2. do 17. septembra na pobudo komisije za ocenjevanje in pripravo predlogov za razporeditev sredstev invalidskim organizacijam (gre za organ Fiha). V primeru združenja pa poseben nadzor ni potekal, ampak je komisija za ocenjevanje in pripravo predlogov za razporeditev sredstev invalidskim organizacijam ugotovila neizpolnjevanje določil navodil o prenosih in spremembah namembnosti sredstev Fiha, še pojasnjujejo v omenjeni organizaciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.